Hirdetés
Forrás: cnn.com

Ferenc pápa a klímaváltozás szkeptikusai és a „felelőtlen” nyugati életmód ellen szólt. A katolikus egyházfő az eddigi legerősebb nyilatkozatát tette a felgyorsuló klímaválságról, amelyben a nagy iparágakat és a világ vezetőit, valamint a “felelőtlen” nyugati életmódot tette felelőssé.A most megjelent Laudate Deum (Dicsértessék Isten)  című enciklikájában azt írja, hogy: “az éghajlati válság egyes hatásai már most is visszafordíthatatlanok, legalábbis több száz évre, mint például az óceánok globális hőmérsékletének emelkedése, savasodása és az oxigénszint csökkenése”.

A Laudate Deum megjelenésének napja – október 4. – Assisi Szent Ferenc ünnepe, aki miatt a Szentatya a Ferenc nevet választotta 2013-as pápaságának kezdetén. A dokumentum angol nyelven mindössze 8 ezer szóból áll, és inkább emlékeztet politikai kiáltványra. Az eredeti nyelve spanyol, nem olasz, ami azt sejteti, hogy Ferenc pápa közvetlenül vett részt a kidolgozásában.

A pápa írásában súlyosan bírálja azokat akik a mai napig tagadják a klímaváltozás tényét és késleltetik a cselekvést. A pápa szerint “minden tagadási, elhallgatási, szépítési vagy relativizálási kísérlet ellenére a klímaváltozás jelei itt vannak és egyre nyilvánvalóbbak. Senki sem hagyhatja figyelmen kívül azt a tényt, hogy az elmúlt években szélsőséges időjárási jelenségeknek, gyakori szokatlan hőség időszakoknak, aszályoknak lehetünk tanúi”.

A klímaváltozás valószínűleg csak rosszabbodni fog, és ha nem veszünk róla tudomást, az növeli “az egyre gyakoribbá és intenzívebbé váló szélsőséges jelenségek valószínűségét”. Még saját egyházát is bírálta, utalva “bizonyos elutasító és aligha ésszerű véleményekre” a katolikus egyházon belül.

„Ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Államokban az egy főre jutó kibocsátás körülbelül kétszerese a Kínában élő egyéneknek, és körülbelül hétszer akkora, mint a legszegényebb országok átlaga, akkor kijelenthetjük, hogy a felelőtlen életmód jelentős változása összefügg- a nyugati modellnek jelentős hosszú távú hatása lenne” – írta.

Még a saját egyházát is bírálta, utalva „bizonyos elutasító és aligha ésszerű véleményekre, amelyekkel még a katolikus egyházon belül is találkozom”.

A pápa nyilatkozata a  2015-ös Laudato Si (“Dicsértessék neked”) enciklikus levelének folytatása, amely az első olyan ponitifális írás volt, amely teljes mértékben az ökológiai kérdéseknek szentelte magát, amelyek pápasága sarokkövei voltak. A Szentatya mostani indoklása szerint a Laudato Si’ megjelenése óta eltelt nyolc év alatt „a válaszaink nem voltak megfelelőek” a folyamatos ökológiai aggodalmak kezelésére.

E mostani a november végén Dubaiban kezdődő ENSZ COP28 klímakonferencia előtt történik, ahol az országok „globális felmérésen” vesznek részt, hogy kiderüljön, milyen gyorsan haladnak az éghajlati célok felé.

A pápa írásában a döntéshozókat és vezető vállalatokat is hibáztatta, amelyek szerinte a rövid távú profitot és nyereséget helyezik előtérbe az éghajlatvédelmi intézkedésekkel szemben. A pápa szerint a gazdasági hatalmaknak nem érdeke a cselekvés, sokkal inkább a lehető legnagyobb profit felhalmozása a legkisebb költséggel és legrövidebb időn belül.

Nyitókép: Ferenc pápa forrás: depositphotos

Kapcsolódó anyagok:

Ferenc pápa hatékony intézkedéseket kért a glasgow-i klímacsúcs résztvevőitől

Ferenc pápa: lángokban áll a Föld, cselekednünk kell

A Greenpeace hőlégballonról üzent Ferenc pápa szavaival a természet védelméért

Nobel-békedíj jelöltek: Ferenc pápa, David Attenborough, Greta Thunberg, és még sokan

A világ vallási vezetői a Vatikánból intéztek felhívást az ENSZ klímakonferenciájához

Assisi Szent Ferenc ma ökoterroristának minősülne

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás