Fel kel mutatni valami érdemit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

2024. április 2.

Hírek

A nemrég zárult koppenhágai miniszteri csúcsra készülve az európai külügyminiszterek elfogadták az EU nemzetközi klímadiplomáciáját meghatározó zöld diplomáciáról szóló következtetéseit, amellyel az a célja, hogy előrevigye a tavalyi dubaji klímacsúcson elfogadott nemzetközi vállalásokat. Miért fontos a klímaváltozás elleni fellépésben a zöld diplomácia, és elegendők lesznek-e az EU által azonosított intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

A hét fenntarthatósági híre – Európa nem teljesít jól

2023. december 22.

Hírek

2023 megmutatta azt, hogy az Európai Unió – ellentétben a közvélekedéssel – nem teljesít túl jól a fenntarthatóság terén – ez az egyik fő következtetése a Carnegie Alapítvány elemzésének. S hogy miért nem?

Mivé lesz így planetáris otthonunk?

2023. december 18.

Hírek

Növekvő mértékben károsítjuk az életünk, életvitelünk fundamentumául szolgáló környezet minőségét. Mintha csak a mában és a mának akarnánk élni, ami valakik számára az elért életszínvonal megtartását vagy annak még jobbá tételét jelenti, mások – nagyon sokak – számára legalább az emberi élet legalapvetőbb feltételeinek a biztosítását.

 COP28: az „olajozott” klímatárgyalások eredménye a fosszilis energia alkonyát ígéri, de számos veszélyes kiskapu maradt nyitva

2023. december 15.

Hírek

A két héten át zajló, több mint 24 órával meghosszabbított dubaji ENSZ klímatárgyalások megállapodása az összes fosszilis energiahordozónak ajtót mutatott – aminek lehet és kell is örülni –, ugyanakkor számos veszélyes kiskaput nyitva hagyott. Lehoczky Annamária éghajlatkutató, szabadúszó környezeti szakújságíró helyszíni összefoglalója.

A civil társadalom több éghajlatvédelmi intézkedést sürget

2023. december 14.

Hírek

A COP28 klímakonferencia eredményei csalódást okoztak a civil társadalmi szervezeteknek. Ennek ellenére a globális COP-fórumon további európai fellépést indíthatnak el. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság fogadkozik, hogy nem hagy fel az éghajlati válság elleni küzdelemmel.

Áder szerint semmi értelme klímakonferenciázni

2023. december 14.

Hírek

„A környezet romlásának folyamata már nem visszafordítható, ezért a következő évtizedek kulcsa az alkalmazkodás lesz” – ijesztett rá az előadását hallgató tanulókra Áder János a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnáziumban tegnap.

Cop28: nem csak a celebekről és a magángépekről szól egy klímacsúcs

2023. december 12.

Hírek

Az elmúlt hetekben szinte divattá vált a klímacsúcsokról, és különösen a dubaji 28.-ról háborogni, és az azokról való panaszkodásban egymásra licitálni. Én is hónapokig haboztam, hogy részt vegyek-e az eseményen, mert annyi etikai aggályom van ezzel kapcsolatban. Végül meggyőztem magam, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) alelnökének azért ott a helyem, és két nappal… Tovább »

A hét konferenciája – a COP28 Dubajban

2023. december 9.

Hírek

Ismét tárgyalnak az üvegházhatást fokozó gázok – elsősorban a szén-dioxid és a metán – kibocsátásának csökkentéséről azok az országok, amelyek aláírták az első, 1992-es klímavédelmi egyezményt. Miközben Dubajban tart a konferencia, kiderült, hogy 2023 lesz a Föld legmelegebb éve azóta, hogy írásos időjárási adatok állnak rendelkezésre, s ami aggasztó, 2000 óta szinte valamennyi év felkerült… Tovább »

Magyarország továbbra is gyengén teljesít az éghajlatvédelemben

2023. december 9.

Hírek

64 ország közül Magyarországot a 46. helyre rangsorolja az Éghajlatváltozási Teljesítési Mutató (CCPI 2024), amelyet most hoztak nyilvánosságra Dubajban, az ENSZ 28. klímacsúcsán. A CCPI azt jelöli, hogy az elmúlt évben mennyi haladást értek el az egyes országok az üvegházhatású gázok csökkentése, a megújuló energiák elterjesztése, az energiafogyasztás mérséklése és a hatékony éghajlatvédelmi stratégiák megalkotása… Tovább »