Ha minden véget ér

Kiadványok

Káosz, erőszak, és oda a kiszámítható középosztálybeli lét – svéd szerző írt erős antiutópiája a klímaválságról. Jens Liljestrand – aki kulturális újságíróként és életrajzi bestselleríróként ismert hazájában – a klímaválságra adott egyéni és társas megküzdési stratégiákkal szembesít Ha minden véget ér is című regényében.

A klímacselekvésben az atomenergia nem a megoldás, hanem a probléma része

2023. december 8.

Hírek

Magyarország a Dubajban zajló ENSZ-klímacsúcson, a COP28-on eddig egyetlen dologgal vétette észre magát. A hétvégén csatlakozott ahhoz a 22 országból álló csoporthoz, amely 2050-re – a megújuló energiás célokhoz hasonlóan – az atomenergia-kapacitások megháromszorozását tűzte ki célul.

A klímaváltozás miatt életünk gyökeresen megváltozik a közeljövőben

2023. augusztus 31.

Hírek

„Olyan teleink lesznek, hogy újra befagy a Duna, nyáron viszont 45-48 fokos hőségektől fogunk szenvedni”- Európában éppúgy kell számítani folyók kiszáradására, mint pusztító árvizekre. Molnár László meteorológus szerint ideig-óráig geomérnöki megoldásokkal fékezni lehet a bajt, de jobban tesszük, ha felkészülünk.

A zöldek rántják vissza Európát a klímakatasztrófa torkából, vagy kilóra megvették őket?

2023. június 16.

Hírek

Tavaly Európa a saját bőrén tapasztalta meg a klímaváltozás pusztító hatásait. A bolygónak gyors, radikális változásra van szüksége ahhoz, hogy esélye legyen mérsékelni a közelgő klímakatasztrófa hatásait. Elvileg erre a gigászira feladatra vállalkoznak a zöldpártok, amelyek Európa-szerte szép számmal léptek kormányra a 2010-es évek végén, ami után jellemzően csökkent a népszerűségük.

Klímacsapda

2022. november 12.

Hírek

Ott vagyunk, vagy talán már túl is léptünk a klímaváltozási folyamat visszafordíthatóságának határán; most van az utolsó utáni pillanat, amikor talán még érdemben be lehet avatkozni; a másfél fok (a globális átlaghőmérséklet emelkedése mai tudásunk szerint eddig a pontig kezelhető a jelenleg rendelkezésünkre álló eszközökkel) már szinte bizonyosan illúzió, de a 2 Celsius fokot esetleg… Tovább »

Kollektív öngyilkosságra készül az emberiség

2022. július 19.

Hírek

Kollektív cselekvés vagy kollektív öngyilkosság? A döntés a kezünkben van –  mondta a klímapolitikával foglalkozó miniszterek berlini nemzetközi találkozóján António Guterres.

AB-ra küldik a klímatörvényt

2021. szeptember 15.

Hírek

Az ellenzéki összefogás pártjai szerint a kormánytöbbség által éghajlatvédelmi javaslataik “kiherélésével” elfogadott tavalyi szabály sérti az egészséghez fűződő alapjogainkat. Így a regula alaptörvény-ellenességének megállapítását kérik az Alkotmánybíróságtól.