A rovat kizárólagos támogatója

Magyarország a Dubajban zajló ENSZ-klímacsúcson, a COP28-on eddig egyetlen dologgal vétette észre magát. A hétvégén csatlakozott ahhoz a 22 országból álló csoporthoz, amely 2050-re – a megújuló energiás célokhoz hasonlóan – az atomenergia-kapacitások megháromszorozását tűzte ki célul.

Mi ezzel a baj, gondolhatnánk, az éghajlatváltozás megfékezése olyan fontos feladat, hogy örüljünk neki, ha a nukleáris energia felhasználása is segítségünkre van ebben a folyamatban, nem?
Nos, nem. Az atomenergia ugyanis az atomlobbi állításai dacára nem segít hozzá minket a klímaváltozás kezelhető keretek között tartásához, ahogy az világosan kiderült a Brüsszelben bemutatott Világ Nukleáris Ipari Jelentésből (World Nuclear Industry Status Report).

1.  Először is, az új nukleáris kapacitások létesítése rendkívül drága, sokszorosan meghaladja a megújuló energiás beruházások költségeit, még akkor is, ha a rendszerszabályozás, energiatárolás költségeit is hozzászámoljuk (amelyek egyébként az atomerőművek kapcsán is, ha másképp is, de fellépnek). A klímaváltozás elleni küzdelemre fordítható korlátozott források atomenergia-ipari fejlesztésekre fordítása az adott összegből sokkal nagyobb kibocsátáscsökkentést lehetővé tevő megújulós és energiahatékonysági beruházások elől veszi el a pénzt.

A megújuló forrásokkal adott összegből három-kilencszer nagyobb CO2-megtakarítás érhető el, mint atomenergiával a fosszilis energiahordozókhoz képest. Márpedig a megújuló energiákra és az épületfelújításokra a jelenlegi összegek legalább két-háromszorosát kellene fordítanunk a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez. Minden atomerőműre költött fillér három-kilencszer nagyobb kibocsátáscsökkentést akadályoz meg azáltal, hogy azt a pénzt nem a sokkal hatékonyabb megújulókra vagy energiahatékonyságra költöttük.

2.  Másodszor, a kibocsátáscsökkentésnek a lehető leggyorsabban meg kell valósulnia, már 2030-ra 55%-kal csökkenteni kéne az EU üvegházhatású gáz emisszióját, 2040-re pedig 90%-kal. Márpedig az atomerőművek létesítése rendkívül hosszadalmas – elég, ha Paks II.-re gondolunk, ami, ha egyáltalán megvalósul, csak bőven 2030 után kezdhet termelni. Egyszerűen nincs időnk kivárni azt a 15-20-30 évet, amíg megépül egy atomerőmű, ennél sokkal gyorsabb kibocsátáscsökkentési pályára van szükség.

3. Harmadszor, ahhoz, hogy 2050-ig megháromszorozzuk az atomerőművekben termelt áram mennyiségét, nem csupán az addig kifutó jelenlegi erőművek pótlásáról kell gondoskodni, de gyakorlatilag a következő 10 évben valamennyi, ehhez szükséges tervezett erőművet el kell kezdeni építeni, hogy azok 2050-re termelésbe állhassanak. Jelenleg a világban 407 atomerőművi blokk üzemel, 2050-re ezek legalább háromnegyedének lejár az élettartama. A jelenleg nagyjából 370 GW kapacitás megháromszorozása azt jelentené, hogy a következő 10 évben nagyjából 1000-1100 erőművi blokk építését kellene megkezdeni.
Összehasonlításképpen: jelenleg világszerte 58 blokk építése folyik különböző készültségi fázisban, többnyire Kínában. Semmilyen feltétel nem adott az atomerőmű-építési szektor teljesítményének meghúszszorozásához. Egész egyszerűen ez nem fog bekövetkezni, bármilyen politikai nyilatkozatokat is adnak ki politikai vezetők, politikai megfontolásokból.
A Párbeszéd – Zöldek szerint a magyar kormány lassan másfél évtizede totális tévúton bolyong az energiapolitikában (is). Magyarország már így is ezeknek a politikai alapú energetikai tévképzeteknek a csapdájában vergődik. A COP28-on pedig egyáltalán nem állnak jól a dolgok, nagyon kétséges, hogy lesz-e olyan kézzelfogható eredménye a klímacsúcsnak, ami érdemben közelebb visz minket a klímakatasztrófa megfékezéséhez. A legutolsó dolog, amire szükségünk van, az a tárgyalások eltérítése megalapozatlan politikai vágyak mentén. Dubajban eddig 117 ország tette le a voksát a megújuló kapacitások megháromszorozása mellett, és csak 22 akarja triplázni a nukleáris teljesítményt.

Ideje lenne a magyar kormánynak is abbahagynia az értelmetlen álmodozást, és Magyarország energiaellátásának biztosítására és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre koncentrálnia.

Csatlakozz a kampánycsapatomhoz, hogy közösen tenni is tudjunk!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás