Hirdetés
Forrás: index.hu

Kolumbia fővárosában, Bogotában olyan mértékű a vízhiány az El Niño éghajlati jelenség miatt, hogy a polgármester arra kérte a párkapcsolatban élőket: zuhanyozzanak közösen. Vagy, ha nem hagyják el a házukat, akkor ne is fürödjenek.

Bogotában a nagyobb városrészeket csütörtökön lekapcsolták a vízhálózatról, hogy megőrizzék a víztározók veszélyesen alacsony vízszintjét, amelyek az El Niño néven ismert éghajlati jelenség miatt szinte teljesen kiürültek – írja a The Guardian. Carlos Fernando Galán, Bogota polgármestere azt javasolta, hogy a párkapcsolatban élők zuhanyozzanak együtt, és arra kérte a lakosokat, hogy fontolják meg a mindennapi higiéniai gyakorlatok teljes elhagyását, mivel a víztározók „történelmi mélyponton” vannak.

„Ha vasárnap vagy a hét bármely más napján nem hagyják el a házukat, használják ki ezt, és ne fürödjenek” – kérte a polgármester.

Az El Niño, amely általában alacsonyabb csapadékmennyiséget okoz Dél-Amerikában, idén rekordméretű aszályokat és rekordhőmérsékleteket okozott, ami arra kényszerítette a közigazgatásokat az egész régióban, hogy szükségintézkedéseket vezessenek be.

Az Andok hegységben, 2600 méterrel a tengerszint felett fekvő Bogotát megkímélték a legapokaliptikusabb jelenetek. Az általában esős fővárosban évente átlagosan 1020 milliméter csapadék hullik, ami majdnem kétszer annyi, mint Londonban.  A szokatlanul hosszú forróság és szárazság miatt azonban a fővárost körülvevő erdőkben erdőtüzek tomboltak, és mostanra a víztározók, amelyeket mintegy 10 millió ember használ, rendkívüli mértékben kiürültek.

A FŐVÁROS VÍZELLÁTÁSÁNAK 70 SZÁZALÉKÁT BIZTOSÍTÓ CHINGAZA VÍZTÁROZÓ VÍZKÉSZLETE 16 SZÁZALÉKON ÁLL. EZ A LEGALACSONYABB ÉRTÉK A FELJEGYZÉSEK SZERINT.

A bogotai közüzemi vízszolgáltató becslései szerint 54 napra elegendő víz állhat még rendelkezésre. A katasztrófa megelőzése érdekében a helyi hatóságok kilenc zónára osztották Bogotát, amelyek mindegyikét 24 órán keresztül, váltakozva kapcsolják le a vízhálózatról. A polgármester nem közölte, hogy az  intézkedések meddig tartanak, de arra kérte a bogotaiakat, hogy csökkentsék a fogyasztást, hogy hamarabb véget lehessen vetni az intézkedéseknek.

Valószínűleg kevesen fogják megfogadni Galán tanácsát, hogy ne fürödjenek, mivel a kolumbiaiak rendkívül higiénikusak – mondta egy fővárosi lakos.

Nem Bogota az egyetlen latin-amerikai nagyváros, amely kénytelen intézkedéseket hozni az aszály ellen. Mexikóvárosban is megritkították a vízkészleteket az elmúlt hónapban, Guatemalában pedig szerdán rendkívüli állapotot hirdettek, mivel az ország az erdőtüzek megfékezésével küzd.

Nyitókép: kiszáradt víztározó Bogota határában Fernando Vergara / AP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás