A 2024. évi nagy goda szinkronfelmérés eredményei

2024. május 8.

Hírek

Az MME Vízimadár-védelmi Szakosztálya által elindított tavaszi szinkronszámlálások 2024-es felmérései a barátréce után a nagy goda országos számlálásával folytatódtak. A március 29. és április 1. között tartott szinkronfelmérésen a megfigyelők összesen mintegy 23.000 nagy godát számoltak hazánk legfontosabb vizes élőhelyein.

Vízfelesleg, a nem létező fogalom

2024. április 29.

blog

„Egyetlen település sem vonhatja ki magát a klímaváltozással kapcsolatos, szükséges intézkedések megtétele alól, melyek kiterjedhetnek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére (mitigáció), illetve az éghajlatváltozás által okozott hatásokra való felkészülésre, az azokhoz való hatékony alkalmazkodásra (adaptáció), egyszersmind az emberi élet és egészség, továbbá a természeti és művi környezet értékeinek védelmére.”

Giga aszály Kolumbiában: a párok zuhanyozzanak együtt!

2024. április 17.

Hírek

Kolumbia fővárosában, Bogotában olyan mértékű a vízhiány az El Niño éghajlati jelenség miatt, hogy a polgármester arra kérte a párkapcsolatban élőket: zuhanyozzanak közösen. Vagy, ha nem hagyják el a házukat, akkor ne is fürödjenek.

A klímaváltozás veszélyezteti a rizottó alapanyagát

2024. március 8.

Hírek

Bár még mindig jócskán akadnak, akik tagadják, hogy gyorsan változna bolygónk klímája, egyre több a bizonyíték arra, hogy az emberi tevékenység miatt a légkörbe jutó szén-dioxid felmelegedést okoz, és ennek következtében megszaporodnak a szélsőséges időjárási jelenségek. Például a szárazságok, amelyek a Pó-folyó völgyét, az olasz rizstermelés központját sem kímélik.

A Beregben elébe mennek az aszálynak: így tartják meg az árhullámmal érkező vizet

2024. február 14.

Hírek

Magyarországot az éghajlatváltozás egyre erőteljesebben sújtja – többek között aszályok képében –, amire fel kell készülnünk. Ezt szem előtt tartva a Tiszán levonuló árhullámból épp a napokban vezet ki vizet a Beregi tározó kapuján keresztül a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a WWF Magyarországgal együttműködve.

Félezer éve nem volt ilyen amerikai szárazság

2024. február 7.

Hírek

A kutatók régóta gyanítják, hogy az ember okozta klímaváltozás példátlan módon alakítja át a Földet, az új publikáció pedig megerősíti ezt. A Nyugat-Amerikában tapasztalható tartós aszályra megaszárazságként hivatkoznak, sok tudós szerint a jelenséghez a globális felmelegedésnek is köze van.

A leghatékonyabb aszályvédelem a vizes élőhelyek visszaállítása

2024. február 1.

Hírek

Az intenzív mezőgazdasági művelés következtében kialakuló talajszerkezeti változások miatt a nyári hőhullámok során kevés a felszín közeli légrétegek páratartalma, így a hidegfrontok a szokásos zivatarok és csapadék nélkül robognak át az Alföldön. Az ELTE kutatói összefoglalták, mitől volt annyira nehéz 2022 nyara az ország keleti részén, és javaslatot is tettek a megoldásra.

Vízvédelem és párolgáscsökkentés napelemekkel

2023. november 25.

Hírek

Elképesztő szárazság sújtja az USA Arizona államát, ami a természetes vizeket is komoly veszélynek teszi ki. Ezért a Gila-folyó indián közössége az amerikai hadsereggel együttműködve egy formabontó projektbe kezdett: napelemekkel fedik le a folyó felszínét.

Egyre brutálisabb az amazóniai aszály

2023. november 7.

Hírek

Felrepedezett folyómedrek, hátrahagyott hajók, bomló haltetemek. Történelmi szárazság sújtja az Amazonas-medence északi részét, ahol egyes falvak megközelíthetetlenné váltak, a helyiek nem jutnak élelemhez, ivóvízhez vagy gyógyszerekhez. A pusztító aszály kialakulásában természetes folyamatok és emberi tényezők egyaránt szerepet játszottak, és hiába közeleg az esős évszak, a régió lakói hosszú távon nem lélegezhetnek fel.

Ez az 5 legdurvább környezetrombolás ma Magyarországon

2023. november 2.

Hírek

„A természet és az ember kapcsolata nagyon hasonló Magyarország és az EU viszonyához: annak ellenére, hogy részei vagyunk, folyamatosan harcban állunk vele. Erősködünk, de a végén nagyon valószínű, hogy mi fogjuk megszívni”– mondta el Litkai Gergely a Pénzcentrum legújabb CashTag vlogja részében, melyben az 5 legégetőbb hazai természetvédelmi problémával foglalkoznak.