Giga aszály Kolumbiában: a párok zuhanyozzanak együtt!

2024. április 17.

Hírek

Kolumbia fővárosában, Bogotában olyan mértékű a vízhiány az El Niño éghajlati jelenség miatt, hogy a polgármester arra kérte a párkapcsolatban élőket: zuhanyozzanak közösen. Vagy, ha nem hagyják el a házukat, akkor ne is fürödjenek.

10 apróságnak tűnő dolog, ami miatt folyik ki a pénz a zsebedből

2024. március 18.

Hírek

Az utóbbi időszakban valószínűleg mindannyian megéreztük azt, hogy milyen jelentős mértékben drágultak meg az élelmiszerek, a szolgáltatások és természetesen az ingatlanok is. Egyre többen küszködnek anyagi nehézségekkel, sokszor azonban ezen problémák hátterében nem a nagyobb beruházások, hanem az apró, látszólag jelentéktelen kiadások állnak. Ezek egyenként tekintve nem tűnnek komoly összegeknek, a hónap végén mégis észrevesszük… Tovább »

Mit okoz a klímaváltozás a növényvilágban?

2023. december 29.

Hírek

Hőmérséklet, csapadékmennyiség, talajminőség, napsütéses órák száma – csupán néhány tényező, melyek alapjaiban befolyásolják egy adott növény túlélési esélyeit. Akinek vannak szobanövényei, esetleg kertjében veteményes és gyümölcsfák találhatók, virágok pompáznak, az nagyon jól tudhatja, mekkora jelentősége van az időjárási körülményeknek a növények szépségére és egészségére, és mennyire nem mindegy, hogy melyik növényt hova helyezi el a… Tovább »

Esővízzel és zuhanyzással spórolnak a magyarok

2023. július 12.

Hírek

Benne vagyunk az idei első nagy hőhullámban, de már készülhetünk is a következőre. A kánikulában megnövekszik a vízfogyasztás, mivel ilyenkor az emberek, állatok és növények is fokozottan igénylik a folyadékot. A Xylem online kutatása első részében arra volt kíváncsi, mennyire használják tudatosan a magyarok a vizet.

Súlyos vízhiány fenyeget Dél-Európában

2023. március 3.

Hírek

Vízkorlátozást vezetnek be a több mint 6 millió ember által lakott Észak-Spanyolországban. Azért kényszerültek erre a hatóságok, mert Katalónia területén több mint két éve tart az aszály.

Aszályveszélyhelyzeti operatív törzs: tüneti kezelés helyett a klímavészhelyzetre reagáljunk!

2022. július 29.

Hírek

A rendkívüli aszályhelyzet és a gazdák megnövekedett energiaköltségei miatt aszályveszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány. Kérdéses azonban, hogy a mostani szárazságot hogyan értékeljük: szokatlan időjárási jelenségként vagy a gyorsuló klímaváltozás tendenciáiba illeszkedő környezeti problémaként. Vajon az aszályveszélyhelyzeti operatív törzsben helyet kapnak klímakutatók és környezetvédelmi szakemberek?

A franciáknak már a fürdővizet is be kell osztaniuk

2022. július 28.

Hírek

a a hét hátralévő részében sem csökken a hőmérséklet, akkor az idei lesz a legmelegebb és legszárazabb július Franciaországban 1959 óta. Ez már nem csak a mezőgazdaságot érinti érzékenyen, hanem a városokban lakókat is. Alig maradt olyan francia megye, ahol ne rendeltek volna el valamilyen vízfogyasztási korlátozást. A legtöbb helyen locsolni és medencézni tilos, de… Tovább »

Megnyílt a világ legnagyobb vertikális farmja

2022. július 19.

Hírek

A Bustanica – ami arabul kertet vagy gyümölcsöskertet jelent – nevet viselő dubaji vertikális farmon 330 ezer négyzetméteren, évente 1 millió kilogramm növényvédőszer-, gyomirtószer- és vegyszermentes leveles zöldséget termesztenek, és több mint 250 millió liter vizet takarítanak meg.

Tényleg csak a telepakolt mosógépet szabad bekapcsolni?

2022. június 5.

Hírek

Hűtőgép, mosógép, mosogatógép – ezek a készülékek szinte minden háztartásban megtalálhatók, mégis számos esetben helytelenül használjuk őket. Az LG Magyarország ezért az EcoLogic elnevezésű országos kutatásban járt utána annak, hogy melyek az ezeket a gépeket övező legjellemzőbb tévhitek Magyarországon.