Hirdetés

Vízkorlátozást vezetnek be a több mint 6 millió ember által lakott Észak-Spanyolországban. Azért kényszerültek erre a hatóságok, mert Katalónia területén több mint két éve tart az aszály.

Az intézkedések 224 települést érintenek, köztük Barcelonát és Gironát. Az észak-spanyol régió nagy részét ellátó vízügyi rendszer jelenleg 27 százalékos kapacitással működik nagyrészt annak köszönhetően, hogy 25 hónapon át alig esett csapadék. A magánkerteket és a közterületeket nem öntözik, a mezőgazdasági tevékenységet végzőknek pedig 40 százalékkal kell csökkenteniük vízfelhasználásukat.

Nem csak Spanyolországban nehéz a helyzet, Olaszország és Franciaország mellett más nyugat-európai országok is második éve küzdenek azzal, hogy túlságosan kevés eső vagy hó esett. A francia környezetvédelmi miniszter helyettese arra figyelmeztet, hogy cselekedni kell, különben válság fenyeget:

“Nyilvánvalóan a szürkevíz használatára és a tisztított szennyvíz újrafelhasználására gondolok, amelyek aránya túlságosan alacsony országunkban. A szomszédos államokhoz képest nagyon le vagyunk maradva. Szükségünk van egy átfogó tervre a csővezetékeink korszerűsítésének biztosítására is, mert ezek mintegy 30 százaléka szivárog, de akadnak olyan területek is, ahol az arány eléri a 70 százalékot.

Franciaország, Németország és Olaszország most egymással versengve dolgoz ki vészhelyzeti vízügyi terveket.

Nyitókép: a Pó kanyarulata Bergamo alatt 2022 július 15 Manuel Romano NurPhoto via AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás