EU bomba: újra blokkolhatják Magyarország összes EU-pénzét!

2024. március 12.

Hírek

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága tegnap este zárt ajtók mögött szinte egyhangúan úgy döntött, hogy beperli az Európai Bizottságot amiatt, mert tavaly karácsony előtt megalapozatlanul szabadított fel 10,2 milliárd euró kohéziós forrást Magyarországnak – értesült a Politico.

PFA-vegyületeket mutattak ki magas rangú európai politikusok vérében

2024. február 19.

Hírek

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) és a ChemSec január 31-én közzétette egy kezdeményezés eredményeit, amely szerint több fontos európai vezető szervezetében úgynevezett „örök vegyi anyagokat” találtak. Minden vizsgált személynél akár hét PFA-vegyületet is találtak 3,24 és 24,66 µg/L közötti tartományban.

Jobban kellene figyelni a vízvisszatartásra, de még inkább az akkugyárakra

2024. február 19.

Hírek

A környezetvédelem számos területén van még hová fejlődniük az uniós tagállamoknak, pl. a hulladékgazdálkodásén és a levegőminőségén. Az EU-s szabályokat nem minden esetben alkalmazzák megfelelően, lenne tennivaló az energiaszegénységgel, a vízválsággal és a Natura 2000 területek kezelésével is – derül ki az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosával, Virginijus Sinkevičiusszal készült HVG interjúban, amelyben szóba kerülnek a… Tovább »

Az Európai Parlament beengedné az ellenőrizetlen új GMO-kat!

2024. február 8.

Hírek

Az Európai Parlament olyan jogszabály javaslatot támogatott, amely lehetővé teszi az óriáscégek számára, hogy az új GMO-kat az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatások vizsgálata nélkül hozzák forgalomba. A javaslat emellett mentesíti az új GMO-kat értékesítő vállalatokat és az azokat termesztő gazdákat a felelősség alól, ha bármilyen kár keletkezik.

3 új uniós eljárás indult Magyarországgal szemben

2024. január 26.

Hírek

Az Európai Bizottság három ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben. Akkor tesz így, ha egy tagállamban uniós jogot sértenek, rosszul vagy lassan ültetnek át egy közös jogszabályt. Az eljárás oda-vissza levelezéssel indul, bírósági per, majd pénzbüntetés lehet a vége.

Mi lesz politikai ellenszélben az európai zöld megállapodással?

2024. január 25.

Hírek

Mi vár az Európai Zöld Megállapodásra, az EU fenntartható, nettó nullás gazdaság felé vezető útitervére, amelynek a 2024-es európai választások előtt politikai ellenszéllel kell szembenéznie? Erről beszélgetett az Euronews riportere vendégeivel a davosi Világgazdasági Fórumon.

Valencia lett Európa zöld fővárosa

2024. január 14.

Hírek

Az Európai Bizottság bejelenése szerint a spanyolországi Valencia vette át egy évre az Európa zöld fővárosa címet az észtországi Tallinn városától.