Illegális fakitermelésben Borsod-Abaúj-Zemplén a dobogó élén

2024. május 18.

Hírek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felelős a faanyag-kereskedelmi lánc felügyeletéért. A hivatal tavalyi évben elvégzett ellenőrzései, valamint a társhatóságok aktuális statisztikai adatai alapján elkészítette a hazai illegális fakitermelés és -kereskedelem 2023-as helyzetéről szóló összefoglalóját.

Ha kell, vágjuk ki azokat a fákat!

2022. augusztus 19.

Hírek

Hosszú évek óta foglalkozom gazdasági alapú társadalmi felzárkózással, nagyon sok helyen jártam, rengeteg közösséggel találkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott rá, hogy lássak elkötelezettebb és kevésbé elkötelezett cigány családokat és cigány közösségeket, illetve, hogy lássam azt is, miként hatnak egy több cikluson át bizalmat kapott kormányzat felzárkózáspolitikai intézkedései. Forgács István romaügyi szakértő véleménycikke.

Ennyit az orbáni propaganda rezsicsökkentésről

2021. december 14.

Hírek

Kétharmadával drágább most a legszegényebbek által használt tűzifa, mint az áram-, gáz- és távhő-tarifamérséklés előtt. A helyzet csak a rákkeltő hulladékégetést ösztönzi. Érdemi állami segítség a láthatáron sincs.

Lopják a fát a Tiszából?

2015. február 20.

Hírek

Esti sötétség vagy vasárnap reggeli csönd, rendőri jelenlét vagy egyéni tiltakozás, a néhány férfinak mindegy volt: traktorral húzgálták ki a fákat a Tiszából. Többszöri próbálkozásuk nem maradt megörökítetlen… Az ügyészség a panaszt nem találta „érdemben alaposnak”, meg aztán határidőn túl futott be.

Falopás kicsiben, nagyban

2014. január 31.

Hírek

Mikor beköszöntenek a kemény fagyok, a Pilisi Parkerdő Zrt. területén is megszaporodnak a falopások, ami komoly természeti és anyagi kárt jelent az erdőgazdaságnak. Megcsonkított, félbevágott fák mutatják a fatolvajok útját, akiket csak közös erővel lehet megállítani vagy visszaszorítani. A falopások évente 30-40 millió forintos kárt okoznak az erdőgazdaságnak.

Nem kell pótolni a lopott fát

2013. augusztus 14.

Hírek

Megszüntette a természetben okozott károsodás bekövetkezte miatt hivatalból indított eljárást a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Csabdi-Tükröspusztával szomszédos erdőben folytatott, engedély nélküli fakivágás ügyében.

Megdöbbentette a falu lakóit a barbár pusztítás

2013. március 5.

Hírek

Fatolvajoknak estek áldozatul a felső-tengelici Benyovszky-park százéves fái. A kár közel hárommilliós. Az eset a faluvezetést is lépésekre sarkallja, nem tűrik tovább azt, hogy a község közbiztonságát, békéjét néhányan felrúgják.

Falopás a Tiszán

2012. szeptember 26.

Hírek

Fokozott ellenőrzést tartottak a szakemberek a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben. Falopások, orvhorgászat, hajózási kihágások, és szabálytalan vízivad vadászat.