In memoriam Pusztai Árpád

2022. január 25.

Hírek

Pusztai Árpád (1930. szeptember 8. – 2021. december 17.) biokémikus és táplálkozási szakember, 36 évet töltött a skóciai Aberdeenben, a Rowett Kutatóintézetben. A növényi lektinek világszakértője, 270 anyagot és három könyvet írt a témában.

A nektarintól az ősztarinig

2019. február 6.

Hírek

Termesztett fajhibridek – Szilszi, kajva, nektaszil, őszkajva, szilresznye és társaik. Géntechnológia a gyümölcspiacon. Darvas Béla tudománykövetése.

Új nemesítési technikák és génmódosítás

2018. szeptember 11.

Hírek

A géntechnológia viharos ütemű fejlődése élesen veti fel a modern kutatás és technológia alapdilemmáját: megtehetjük-e mindazt, amire amúgy képesek vagyunk? A DDT-től a Contergan-tragédiáig számos intő példa mutatja, hogy a válasz semmiképpen sem lehet az „igen”.

GMO-szabályozás alá kerüljön-e a genomszerkesztés?

2018. június 20.

Hírek

Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága előtt tett nyilatkozata, amit nem ismételt meg az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtt, nagyon gyors lépést váltott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőinél, akik ma Dunaharasztiban elnökségi ülést tartottak.

GMO-haiku – Génmentes tündérmesék

2018. március 28.

Hírek

Lezsák Sándor magyar-történelem szakos tanító (MDF → Fidesz) különleges elképzelésével írta be magát a hazai géntechnológia történetébe. 2002-ben ezt jegyezték fel tőle: „A legnagyobb probléma az, hogy a genetikailag manipulált élelmiszerek fogyasztását követően nem tudjuk, hogy a bevitt idegen gén a mi génjeink mely részébe épül be”. Vajon miként képzelte el a népfőiskolát szervező honatya… Tovább »

A genomszerkesztés svájci csacskája

2018. március 7.

Hírek

A géntechnológia termékei messze változatosabbak és sokszínűbbek, mint idehaza ma gondolják. Tapasztalom, hogy az alkalmazott (nem is elméleti) genetikával kapcsolatos hétköznapi megértés nálunk elképesztően alacsony szintű. Sokan úgy törnek az ügy fölött pálcát, hogy nem is tudják, hogy miről mondanak ítéletet.

Isten veled szumátrai orrszarvú

2018. március 1.

Hírek

Megfejtették a súlyosan veszélyeztetett szumátrai orrszarvú genomját – szólt a hír 2 hónapja. Kellemesebb lenne érkezőkről írni, az mindig ünnepélyes. A távozás, a búcsú drámai. Ez esetben kiváltképpen, hiszen egy hatalmas emlős tűnik el végérvényesen a környezetünkből, amelyről azt hittük örökké velünk marad.

Mire jók a GM-növények? Hungarikum szemlélet

2017. december 9.

Hírek

A hazai kutatástámogatás elterelése a géntechnológia területéről tekintélyes melléfogás. Jogilag sokkal rétegzettebb szabályozásra lenne szükség. A géntörvény már a mai genetikai tudásunkhoz képest is elavult és a minisztériumban nyomát sem látom az ezen való gondolkodásnak. Sőt az ehhez a munkához szükséges köztisztviselői szakértelemben is hiátus keletkezett. Ki és mikor fogja frissíteni ezt a törvényi állapotot?… Tovább »

Egy gomba változtatta meg a koffein élvezetét

2014. november 28.

Hírek

A humán kórokozókról, például a 14. században Európában hatalmas járványt okozó baktériumról vagy az első világháborút követően 50 millió ember halálát okozó spanyolnátha vírusáról közismert, hogy megváltoztatták az emberiség történelmét. A növényi kórokozókkal kapcsolatban ritkábban beszélünk ilyen hatásokról, pedig szép számmal akad példa.

Dudits Dénes a GMO-k hazai elutasításáról

2014. június 7.

Hírek

Három év telt el az alaptörvény elfogadása óta, amely a XX. cikkében a testi és lelki egészségünket kívánja megóvni a genetikailag módosított – vagyis géntechnológiával nemesített – szervezetektől, az alábbi paragrafussal:” (1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.