A Greenpeace a gödi kommunális szennyvízben talált akkumulátorgyártáshoz használt magzatkárosító oldószert

2024. május 11.

Hírek

A Greenpeace szerint elfogadhatatlan és szabálytalan módon került akkumulátorgyártáshoz is használt magzatkárosító NMP-oldószer – a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. válaszlevele alapján – a gödi Samsung üzem által is használt városi kommunális szennyvízcsatornába. A Greenpeace országos petíciót indított a hazai akkumulátor-iparági üzemek szigorú szabályozásáért.

Akkumulátorgyári tájkép II. – Gőz, füst, csatornahálózat és kiporzás (No9)

2024. május 6.

blog

Az alábbi sorozat a potenciális, kiemelkedően fontos munkahelyi és környezet-egészségügyi problémákra hívja fel a figyelmet, amely mindegyike megoldandó feladat. A munkahelyen dolgozók érintettsége a környéken élőknél sokkal nagyobb. Ezt alátámasztják az eddigi robbanással és tűzzel járó balesetek.

Elméletileg be kellene zárni a gödi Samsung-gyárat

2024. május 3.

Hírek

A bíróság hatályon kívül helyezte a környezethasználati engedélyét, így le kellene állítani a gödi Samsung-gyárat. A civilek szerint ennek megfelelően a hatóságnak el kell rendelnie az üzem működésének felfüggesztését.

Magzatkárosító oldószert talált a Greenpeace a Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvízben

2024. április 4.

Hírek

Akkumulátorgyártáshoz használt, magzatkárosító oldószert talált a Greenpeace Magyarország a gödi Samsung-üzem mellett kiömlő szennyvízben. A Greenpeace-t február végén a gyár melletti csőtöréshez riasztotta a Göd-ÉRT Egyesület, ahol a zöldszervezet mintákat vett az üzem melletti termőföldre nagy mennyiségben kifolyó vízből. A minták laboratóriumi vizsgálata jelentős, 200 mikrogramm/liter mennyiségű, súlyosan egészségkárosító NMP-oldószer jelenlétét mutatta ki.

Brutálisan szennyezte a gödi Samsung-gyár a levegőt

2024. február 20.

Hírek

Kikérte Göd város és a Samsung-gyár 2021-es és 2022-es légszennyezettségi adatait az Átlátszó, mivel az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben (OKIR) januárban még nem voltak elérhetők. Gödi akkugyár: 88 tonnányi magzatkárosító oldószer a levegőben, nehézfémek a dolgozók szervezetében.

Valami nagyon nem stimmel a gödi Samsung-gyár vízellátása körül

2024. január 18.

Hírek

Megháromszorozódó Samsung-gyár, új ipartelepítés, például akkumulátorbontó, vagy egyszerű Mészáros-fajta közpénzlopás van a háttérben. A gödi Samsung-üzemet ellátó, Mészáros Lőrinc cége által épített és várhatóan év végére elkészülő vízvezeték kapacitása 24.000 m3/nap, létesítését korábban a regionális vízmű a Samsung SDI igényeivel indokolta.

Nem bűncselekmény, hogy a gödi akkugyár egy ideig engedély nélkül működött

2023. december 29.

Hírek

Az ügyészség kimondta, hogy a gödi Samsung-gyárnak mindent szabad. A minap látott napvilágot az a dokumentum, miszerint a főügyész megszüntette a nyomozást a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedély nélküli működésének ügyében, egyidejűleg meg is adta a hiányzó dokumentumot 2033-ig.

Felfüggesztették a gödi Samsung-gyár éjszakai működését

2023. december 3.

Hírek

A Pest Vármegyei Kormányhivatal december 1-i környezetvédelmi határozatának értelmében este 10 órától reggel 6 óráig nem üzemelhet a gödi Samsung-gyár a határértéket meghaladó zajszint miatt. Nem tudták lecsökkenteni a zajszintet, ezért éjszakára bezár a gyár.

Függesszék fel a gödi Samsung-akkumulátorgyár engedélyét!

2023. november 8.

Hírek

A Samsung a hétvégén nyilvánosságra hozta a válaszait a gödi gyár környezeti felülvizsgálati eljárásában benyújtott véleményekre. Jávor Benedek zöld politikus, Magyarország volt európai parlamenti képviselője, a Párbeszéd-ZÖLDEK EP választási lista vezetőjének véleménye 12 pontban a gyár környezeti engedélyezéséről.

A Párbeszéd szerint fel kell függeszteni a gödi akkumulátorgyár működését

2023. október 21.

Hírek

Jávor Benedek, a Párbeszéd-Zöldek politikusa arról számolt be, hogy a gödi Samsung SDI akkumulátorgyár 2018 óta megfelelő engedélyek és hatósági hozzájárulás nélkül működik. Újságírók, illetve a GÖD-ÉRT Egyesület munkája nyomán fény derült arra, hogy a Samsung gyár több esetben is jogkerüléssel, kiskapukkal, illetve az ellenőrzés akadályozásával gátolta a jogszerű működés számonkérését.