Hirdetés

Kikérte Göd város és a Samsung-gyár 2021-es és 2022-es légszennyezettségi adatait az Átlátszó, mivel az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben (OKIR) januárban még nem voltak elérhetők. Gödi akkugyár: 88 tonnányi magzatkárosító oldószer a levegőben, nehézfémek a dolgozók szervezetében.

A megszerzett – és időközben feltöltött – adatokból kiderül, hogy Göd levegőjét jelentős mértékben terheli az akkugyár működése:

  • a szén-dioxid mennyisége a 2018-as évhez képest a hétszeresére nőtt.
  • a belélegezve vetélést vagy a magzat rendellenes fejlődését okozó N-metil-2-pirrolidonból 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe,
  • a 2021-es vizsgálatok szerint a munkahelyi levegőben a nikkel és a kobalt megengedett koncentrációja a határértékek tíz- és hússzorosa volt.

A Samsung iparterületén öt éven át nem működtek monitoring-kutak: az egyetlen mérőkutat az építkezés során betemették, újak létesítését pedig a gyár „nem jelentős környezeti hatása” miatt nem írták elő.

A 2024 decemberében kiadott engedély szerint a jövőben az NMP-re szigorúbb határérték vonatkozik majd, az eddigi évi egyszeri mérés helyett pedig a Samsung Zrt. félévente végeztetne méréséket.

Az eddigi súlyos munkavédelmi vétségekért a kormányhivatal elvileg magasabb összegeket – 15,5 millió, 17,7 millió és 20,7 millió forintot – állapított meg, de a munkavédelmi törvény szerint a maximális büntetés nem lehet több 10 millió forintnál.

Így a cég megúszta 30 millió forint munkavédelmi bírsággal – miközben 2022-ben közel 31 milliárd forint nyeresége volt.

Egy 2024 február 14-i rendelet már 10 millió forintról 100 millió forintra emeli a munkavédelmi bírság maximális összegét, de ez is aprópénz ilyen nyereség mellett.

A gödieknek csak a szennyezett levegő jut, a gyár 6,8 milliárd forintot fizetett be a vármegyének, ami amúgy a városhoz folyt volna be. Göd összbevétele idén nagyjából 5 milliárd forint. A kormány még a járvány első hulláma idején elrendelt veszélyhelyzetben hozott egy rendeletet a különleges gazdasági övezetekről, ami szerint egyes területek tulajdonjoga – és így a helyi adóztatás joga – a megyei, ma már vármegyei önkormányzatot illeti.

A telex  akkumulátoriparról szóló cikksorozatában korábban részletesen foglalkozott azzal, hogy a gödi Samsung-gyárat az elmúlt években számtalanszor megbüntették, amiért nem tartotta be a tűzvédelmi, iparbiztonsági, munkavédelmi és építési szabályokat. A bírságok többnyire 2-3 milliósak voltak, miközben az állam több tízmilliárddal támogatja a céget.

A gödi gyár a Vácon élők életére is hatással van: korábban beszámolt a lap arról a lakossági fórumról, amit azután hirdettek meg a városban, hogy a gyár szennyvizét a váci víztisztítóba szállító vezeték megrepedt.

Részletek: Gödi akkugyár: 88 tonnányi magzatkárosító oldószer a levegőben, nehézfémek a dolgozók szervezetében

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás