Akkumulátorgyári tájkép VII. – Következtetések (No14)

2024. május 22.

blog

Nem szeretnék a hazai akkumulátorgyártási ambíciók evolúciójával foglalkozni. Azzal sem, hogy ez dél-koreai vagy kínai barátaink fejéből pattant ki. Rengeteg napilapi cikk van, amelyek ezt taglalják. Kinek az emberei hová utaztak és kikkel tárgyaltak. Érdekesebb lenne persze ki és milyen kényszer hatása alatt bízta meg őket ezzel a feladattal. Szakember a vezetőnégyesben Palkovics László volt.

Rákosi-féle iparosítás vagy a magyar gazdaság kiugrási lehetősége?

2024. április 18.

Hírek

Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom lesz – döntötte el az Orbán rezsim néhány éve, és ha minden így megy tovább, valóban azok is leszünk. Már ha nagyhatalomnak lehet nevezni, hogy a külföldi tulajdonú, külföldi technológiát és részben külföldi munkásokat alkalmazó környezetszennyező gyárak Magyarország területén működnek.

Brutálisan szennyezte a gödi Samsung-gyár a levegőt

2024. február 20.

Hírek

Kikérte Göd város és a Samsung-gyár 2021-es és 2022-es légszennyezettségi adatait az Átlátszó, mivel az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben (OKIR) januárban még nem voltak elérhetők. Gödi akkugyár: 88 tonnányi magzatkárosító oldószer a levegőben, nehézfémek a dolgozók szervezetében.

Magyar akkuipar 2023: 1500 milliárd forintnyi beruházás, balhék és balesetek

2024. január 1.

Hírek

Rengeteg ígéret, amelyeket helyben egyre durvább ellenérzések fogadnak – így foglalható össze, hogy mi történt a magyarországi akkumulátoriparban. Hatalmas gyárak érkeznek, de egyelőre nem világos, hogy ki fog ezekben dolgozni, ki fogja feldolgozni a hulladékukat, egyáltalán honnan lesz víz és energia.

Alsózsolcai zsolozsma – Szijjártó pedig bemagolta a leckét a modernségről

2023. október 7.

Hírek

Korántsem ezzel kellene foglalkoznom. Reménytelen a természet- és környezetvédelem nélküli kormánypártot és a cuccot a szőnyeg alá söprő (k)Áder bácsit meggyőzni. Akkumulátorügy nincs és szerintük nem is volt. Tudományos szakirodalom mostantól betiltatik! Net leo’. A prospektusokat felolvasó kukófejű félálmában – két repülőút között – a legmodernebb (albán?) technológiáról picsog.

Lantos Csaba hazudott, mégis beszántja a kormány a környezetvédelmi intézményrendszert

2023. szeptember 29.

Hírek

“Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok”. Orbán Viktor és kormánya tegnap újra hitet tett leghíresebb mondata mellett, ugyanis hiába ígérték meg több fórumon mind Lantos Csaba, mind Gulyás Gergely miniszterek, hogy módosítják a 432/2023-as kormányrendeletet úgy, hogy az kizárólag a kohászati üzemekre vonatkozzon, de ez nem történt meg. Lantos Csaba… Tovább »

A biztonságunk forog kockán, ha nem védjük meg a hazai környezetvédelmet

2023. szeptember 27.

Hírek

A környezetvédelmi jogintézményekkel és közigazgatási szervezetrendszerrel szembeni bizalmatlanságra fájdalmasan mutatott rá a közbeszédbe berobbanó minapi rendelet, melyben a kormány az ukrajnai háborúra hivatkozva lehetővé tette, hogy a környezetszennyező cégek hatósági szerződések megkötésével kerüljék el a környezetvédelmi szankciókat.  Civil szervezetek nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz, melyet október 2-ig bárki aláírhat.

A környezetvédelem beszántási pávatánca

2023. szeptember 24.

Hírek

Meghátrált a kormány, és a minisztérium kiegészíti a büntetlen szennyezést lehetővé tevő jogszabályt, és leszűkíti azt a jelenleg működő kohászati üzemekre. A vicces indoklásban saját bevallásuk szerint elfelejtették beleírni a jogszabályba, hogy kire is vonatkozik, de csak nyugodtan játszák, hogy annál is hülyébbek, mint amilyennek látszanak, ha közben lényegében visszavonják a jogszabályt.