Putyin háborúja miatt talán sosem áll helyre a természet Ukrajnában

2023. október 24.

Hírek

Az orosz diktátor rezsimje óriási környezeti kárt is okoz. Ukrajna ökológiai szempontból Magyarország testvérvidéke, nem meglepő, hogy a térség a magyar biológusok számára különösen érdekes. Ukrajna jelenleg a világ leginkább elaknásított országa, a háború után a taposóaknák okozhatják a legnagyobb akadályt a helyreállítás előtt. A mentesítés évtizedeket vehet majd igénybe.

A világ egy lenyűgözően szép szelete

2022. február 9.

Hírek

Dr. Babocsay Gergely a kígyók kutatásának szentelte életét. A Mátra Múzeum muzeológusaként a kutatómunkától a természetvédelmi programokig bezárólag minden szintjén részt vesz e különleges lények megismertetésében, megszerettetésében. – Mirtse Zsuzsa interjúja.

Hány lába van a százlábúnak? Zoológiai kalandozások a Föld körül

2021. február 17.

Hírek

Kedvenc élőlényei a százlábúak, az ikerszelvényesek, és a hüllők. Korsós Zoltán ezen élőlények elismert szakértőjeként bejárta a fél világot. Hogyan kutatott a koreai kommunista diktatúrában? Miért értékes, és milyen veszélyek fenyegetik a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményét? Milyen a japán természetvédelem, és a hazai biológusképzés? Mik az új fajok névadási trendjei? Emellett számos érdekességről is mesél… Tovább »

Budapesten is élnek szalamandrák

2015. február 6.

Hírek

Vörös Judit kétéltű-kutató munkatársaival 2008-ban egy új populációt fedezett fel a fővárosban. Kimutatta azt is, hogy a Dunától keletre és nyugatra élő szalamandrák genetikailag elkülönülnek egymástól.

A gombakór öli a magyar békákat is

2013. augusztus 29.

Hírek

A Batrachochytrium dendrobatidis nevű bőrgomba hazai és kontinentális elterjedésének vizsgálata volt az egyik központi témája a Veszprémben rendezett európai herpetológiai kongresszusnak.

Kígyót, békát összehordtak Veszprémben

2013. augusztus 27.

Hírek

Sikeres volt a kétéltűekről és hüllőkről szóló kongresszus. A világ minden részéről érkeztek résztvevők Veszprémbe az augusztus 22-27. között megrendezett 17. Európai Herpetológiai Kongresszusra.

17. Európai Herpetológiai Kongresszus megnyitó

2013. augusztus 22.

Helyszín: Veszprém Pannon Egyetem B Épület Aula

Sajtótájékoztatók

Augusztus 22.-27. között Veszprémben fognak összegyűlni Európa kétéltűekkel és hüllőkkel foglalkozó szakemberei, a SEH 17. Európai Herpetológiai Kongresszus keretében. A rendezvényre szeretettel várjuk a sajtó képviselőit!

17. Európai Herpetológiai Kongresszus

2013. augusztus 22. - 2013. augusztus 27.

Helyszín: Veszprém Pannon Egyetem

Programok

17. Európai Herpetológiai Kongresszus Veszprém A KONFERENCIA TÉMÁJA Kétéltű és hüllőfajok védelme és kutatása MIKOR 2013. augusztus 22 csütörtök – augusztus 27 kedd HOL Pannon Egyetem, Veszprém KI • Az Európai Herpetológiai Társaság (Societas Europea Herpetologica) egy 350 fős nemzetközi szakmai szervezet, amely az európai kétéltű és hüllőfajok védelmét és kutatását szolgálja. • A Magyar… Tovább »