Hirdetés

Sikeres volt a kétéltűekről és hüllőkről szóló kongresszus. A világ minden részéről érkeztek résztvevők Veszprémbe az augusztus 22-27. között megrendezett 17. Európai Herpetológiai Kongresszusra.

A múlt csütörtök este megnyitott konferenciára számos európai országból (például Németországból, Csehországból és Franciaországból) jöttek kutatók. Érdekesség, hogy más kontinensek biológusai is képviseltették magukat: voltak látogatók Ausztráliából, Thaiföldről és az USA-ból is. Az Európai Herpetológiai Társaság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természettudományi Múzeum és a veszprémi Pannon Egyetem által szervezett rendezvényre összesen 253 fő regisztrált. Az esemény fő szervezője Vörös Judit herpetológus volt. 113 angol nyelvű előadás hangzott el, emellett sok szakértő poszteren mutatta be eredményeit. A Pannon Egyetem folyosóin 120 posztert állítottak ki.

Rick Shine neves ausztrál kutató a kontinensén elszaporodott aga varangy által okozott problémákról tartott előadást, míg Takács Zoltán Amerikában élő magyar szakértő előadása a kígyómérgek gyógyászati alkalmazásáról szólt. A Visegrádi Négyek támogatásával létrejött, idegenhonos fajok inváziójával foglalkozó szimpóziumon több előadása is egy új technológia, az environmental DNA módszer alkalmazását járta körül: ennek segítségével ki lehet mutatni a víztestekből vett mintákban a különböző fajok DNS-ét. Iris Stranberger, a Bécsi Egyetem kutatója békákat vizsgál Afrikában –kimutatta, hogy a hanghólyagjuk mirigyei által termelt kémiai jelekkel is kommunikálnak egymással az állatok.

Gentile Francesco Ficetola gőtékről szóló előadásaGentile Francesco Ficetola gőtékről szóló előadása

 
További fotók a konferenciáról >>>

Szó esett a kétéltűek és hüllők viselkedéséről és ökológiájáról, leszármazási viszonyairól, genetikájáról. Külön szekciók foglalkoztak a klímaváltozás hatásaival, a hüllők és kétéltűek állományának nyomon követésével, elterjedésének modellezésével, illetve a kétéltűek kitridgombás betegségével. Több előadás is foglalkozott a közlekedési hálózatok (főként az utak) által okozott károkkal, a két állatcsoport rendszertanával, és az őket érintő gyakorlati természetvédelmi kezelésekkel.

A konferencia hivatalos zárására tegnap késő délután került sor – itt megjutalmazták a legjobb diákelőadásokat és posztereket. Ma két egész napos kirándulásra fog sor kerülni: az egyik a Kis-Balatonhoz, a másik a kunpeszéri Rákosivipera-védelmi és Bemutató Központba viszi el a konferencia-résztvevőket.

Kapcsolódó anyagok:

Új békagyilkos tényező

Békavédő globális melegedés

Őshonos békákkal a behurcolt varangyok ellen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás