Etanolos békafürdő az interkontinentális nyomozás csúcsa

2016. március 25.

Hírek

A kétéltűek bőre vékony, rajta keresztül történik a vízfelvétel és részben a légzés. Éppen ezt a tulajdonságot használja ki a parazita kitridgomba: megtelepszik a hámrétegben, szaporodni kezd, és megvastagítja a bőrt. Ezzel megakadályozza a légzést és a vízfelvételt, ami az állat sóháztartásának teljes összeomlásához vezet. Ezt a halálos betegséget nevezik kitridiomikózisnak.

Kígyót, békát összehordtak Veszprémben

2013. augusztus 27.

Hírek

Sikeres volt a kétéltűekről és hüllőkről szóló kongresszus. A világ minden részéről érkeztek résztvevők Veszprémbe az augusztus 22-27. között megrendezett 17. Európai Herpetológiai Kongresszusra.

Új békagyilkos tényező

2013. január 30.

Hírek

A széles körben elterjedt, számos országban használt gombaölő, gyomirtó, rovarirtó szerek közül nem egy akad, mely napokon belül végez egy kétéltűvel, ha közvetlenül a bőrére kerül. A mezőgazdaságban használatos növényvédő szereket egyáltalán nem tesztelik kétéltűeken, az engedélyezésükhöz elegendőek a madarakon és emlősökön végzett kísérletek.

Békavédő globális melegedés

2012. augusztus 14.

Hírek

Kutatók szerint a globális melegedés kiváltotta változékonyabb hőmérsékletek felerősíthetik a békákra leselkedő halálos gombás megbetegedés okozta fenyegetést.

Talán sikeres lesz a visszatelepítettek párzása

2012. május 9.

Hírek

A füttyentőbékafélék családjába tartozó, a világ egyik legnagyobb békafajának számító Leptodactylus fallax egyedeinek énekétől hangos a Karib-térségi Montserrat-sziget. A kutatók szerint az éjszaki zenebona a kihalás szélére került kétéltűek párzási időszakának a kezdetét jelzi, és nem csupán az esős évszak velejáróra.

Miért öli meg a chytrid a békákat?

2009. október 25.

Hírek

Tudósok egy csoportja minden jel szerint megfejtette azt a mechanizmust, amellyel a chytridiomycosis nevű gombás betegség szedi áldozatait. A fertőzés gyorsan terjed békák és más kétéltűek között szerte a világban, és okozta már eddig is számos faj kihalását az elmúlt pár évben.