Hirdetés

A széles körben elterjedt, számos országban használt gombaölő, gyomirtó, rovarirtó szerek közül nem egy akad, mely napokon belül végez egy kétéltűvel, ha közvetlenül a bőrére kerül. A mezőgazdaságban használatos növényvédő szereket egyáltalán nem tesztelik kétéltűeken, az engedélyezésükhöz elegendőek a madarakon és emlősökön végzett kísérletek.

Carlsten A. Brühl és munkatársai egy német és svájci kutatócsoport tagjai a svájci Itingenben (Harlan Laboratories Ltd.) vették górcső alá hét kereskedelmi forgalomban regisztrált vegyszer mérgezési potenciálját. Kísérleti állatfajként a nálunk kevésbé gyakori, de ritkának sem nevezhető gyepi békát (Rana temporaria) választották. A vizsgálatok során elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a normál növényvédelmi protokollban ajánlott dózisok milyen hatással vannak a békákra, melyek félig áteresztő, nyálkás bőre különösen könnyen felszívja a környezetbe került vegyi anyagokat. A kezelés után 7 napig figyelték meg az állatokat. A tesztelt kemikáliák mindegyike megemelte a békák halálozási rátáját a kontroll csoporthoz képest, kettő közülük 100%-os pusztulást okozott  – olvasható a megdöbbentő és egyben riasztó hír a mezőgazdaságban használt közönséges növényvédő szerekről a Nature tudományos magazin kiadóinak internetes portálján, a Scientific Reports-on.

Különösen veszélyes terméknek bizonyult a BASF cég Headline nevű gombaölőszere, melynek szántóföldön kipermetezett ajánlott dózisa 1 óra (!) leforgása alatt végzett a kísérletbe vont egyedekkel. Ennek a terméknek a pyraclostrobin nevű metoxikarbamát (C19H18ClN3O4) a hatóanyaga, ami például a hazai forgalmazású Signum WG gombaölőszerben is megtalálható. Európában a mediterrán térségben, különösen Olaszországban, Cipruson valamint Portugáliában használnak jelentős mennyiségű fungicid vegyszert a mezőgazdaságban.

Az Egyesült Államokban már korábban parázs vitát váltott ki a chlorothalonil nevű gombaölő szer békákra kifejtett halálos hatása. Az amerikai Taegon McMahon és munkatársai négy fajon is végeztek kísérleteket 2011-ben, és bizonyosan állították, hogy a békák kortikoszteron hormonjának szintje, immunitása és halálozási rátája egyértelmű összefüggést mutat a chlorothalonil felvett mennyiségével. A gyártó Syngenta cég megkérdőjelezte a kísérletek hitelességét.

A mezőgazdaságban használatos növényvédő szereket egyáltalán nem tesztelik kétéltűeken, az engedélyezésükhöz elegendőek a madarakon és emlősökön végzett kísérletek. Brühl és munkatársai a vészjósló eredmények nyomán nem tartják kizártnak, hogy a globális kétéltűpusztulás egy újabb felelősét találták meg a növekvő UV sugárzás, a kitridomikózis és az élőhelyek feldarabolódása mellett.

Gombaölő, penészgátló szereket használnak pl. a citrusféléknél a tovább eltarthatóság érdekében. Ezért is figyelni kell a citromhéj süteménybe reszelésénél.

Kapcsolódó anyagok:

2013. év kétéltűje: a barna ásóbéka

Békavédő globális melegedés

Bőrgomba fenyeget öt békafajt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás