Veszélyes PFAS-peszticidek a gyümölcsökben és zöldségeinkben

2024. február 27.

Hírek

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az ún. PFAS-vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára.

Az Európai Parlament beengedné az ellenőrizetlen új GMO-kat!

2024. február 8.

Hírek

Az Európai Parlament olyan jogszabály javaslatot támogatott, amely lehetővé teszi az óriáscégek számára, hogy az új GMO-kat az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatások vizsgálata nélkül hozzák forgalomba. A javaslat emellett mentesíti az új GMO-kat értékesítő vállalatokat és az azokat termesztő gazdákat a felelősség alól, ha bármilyen kár keletkezik.

Növekszik a parti szűrésű kutak mikroszennyezettsége

2023. december 21.

Hírek

A gyógyszermaradványok többségénél hatékony a parti szűrés, de egyes antibiotikumok, hormonszármazékok vagy a fájdalomcsillapító diklofenák esetében már több az egymásnak ellentmondó eredmény, a növényvédő szerek és az ipari szennyezők esetében pedig a felszíni vízben kevesebb szermaradvány mutatható ki, mint a parti szűrésű vízben – állítják magyar és portugál kutatók.

A glifozát-alapú gyomirtó szerek összefüggésbe hozhatók a fiatal korban jelentkező leukémiával

2023. október 26.

Hírek

Egy most bemutatott tanulmány új adatokat közölt arról, hogy a korábban is rákkeltőnek vélt glifozát tartalmú gyomirtó szerek alacsony szintje hogyan okozott leukémiás eseteket fiatal patkányoknál a korai kitettséget követően. Az MTVSZ és a Pesticide Action Network Europe kéri a magyar kormányt, hogy jelen információk tükrében változtassa meg a rákkeltő kockázatú glifozát további használatát eddig… Tovább »

Brüsszelben elbukott a rákkeltőnek gondolt glifozát engedélyének meghosszabbítása

2023. október 13.

Hírek

Az EU tagállamai körében nem sikerült megszerezni a minősített többséget a lehetséges rákkeltőnek tartott glifozát engedélyének újbóli jóváhagyásához a mai szavazáson – írta meg a Pesticide Action Network Europe friss közleményében. Magyarország a gyomirtó engedélyének meghosszabbítása mellett szavazott.

Nem jelentették a cégek az EU-nak, hogy egyes növényvédő szerek mérgezőek lehetnek, mert “nem volt kötelező”

2023. július 24.

Hírek

Az Európai Parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottsága közös meghallgatást tartott, miután kiderült, két nagy mezőgazdasági vegyszereket forgalmazó cég nem osztott meg adatokat az európai hatóságokkal arról, hogy az elmúlt 20 évben 9 alkalommal találtak tudományos bizonyítékot arra, hogy egyes általuk gyártott növényvédő szerek magzati agykárosodást okozhatnak.

Növényvédőszerek és gyomirtók: kiderült, hogy nincs veszélytelen dózis

2023. május 18.

Hírek

Úgy tűnik, hogy a növényvédő és rovarirtó szereknek lényegében nincs veszélytelen dózisa, többé-kevésbé mindegyik árt az emberi szervezetnek is, beleértve a magzati fejlődés időszakát. Az ártalom mértéke nagyban függ az egyéntől, a dózistól és a hatás időtartamától, de lényegében mindenki ki van ennek téve. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy semmit nem tehetünk a csökkentésére.