A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hang.hu

Az EU tagállamai körében nem sikerült megszerezni a minősített többséget a lehetséges rákkeltőnek tartott glifozát engedélyének újbóli jóváhagyásához a mai szavazáson – írta meg a Pesticide Action Network Europe friss közleményében. Magyarország a gyomirtó engedélyének meghosszabbítása mellett szavazott.

A szakbizottság szavazásán mindössze 18 ország szavazott az újbóli engedélyezés mellett, ami nem volt elég a minősített többség eléréséhez – írja a Politico. Információi szerint a szavazáson Franciaország, Németország, Belgium, Bulgária, Hollandia és Málta tartózkodott, Ausztria, Horvátország és Luxemburg pedig a hosszabbítás ellen voksolt (ezek szerint Magyarország a gyomirtó engedélyének meghosszabbítása mellett szavazott). Az ügy előzménye, hogy az Európai

Bizottság néhány hete javaslatot tett a glifozát engedélyének tíz évvel történő meghosszabbítására, miután jelenlegi engedélye ez év végén lejár. A bizottság javaslatát az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos értékelésére alapozta.

A Magyar Természetvédők Szövetsége már akkor felhívta a figyelmet, hogy ez szöges ellentétben áll az európaiak akaratával, emellett az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson vezető tudósok világítottak rá, hogy a javaslatot megalapozó hatósági vélemények is súlyos hibákat tartalmaznak. A természetvédők és a Pesticide Action Network Europe arra kérte az európai kormányokat, hogy ne szavazzák meg az engedély meghosszabbítását.

Ami a mostani döntést illeti, Simon Gergely, a PAN Europe vezető szakpolitikusa a következőket mondta:

„Ez egy fontos jelzés, mert elismeri, hogy az európaiak többsége joggal aggódik a növényvédő szerek egészségre és környezetre gyakorolt hatása kapcsán.” – Független tudósok széles köre fejezte ki aggodalmát, és tanulmányaikban is rámutattak a glifozát használatának súlyos negatív hatásaira – tette hozzá. Szerinte a gyomirtó újbóli jóváhagyása sérti az EU növényvédőszer-törvényét, amely szerint az első helyen az egészség és a környezetvédelem áll, és kétség esetén az elővigyázatosság elvére kell hivatkozni.

A glifozát engedélyének megújításához szükséges minősített többség hiányában a Bizottság a jelenlegi engedély december 15-i lejárta előtt még saját maga is jóváhagyhatja a gyomirtót. November első felében azonban még lesz egy újabb szavazás, amikor a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek a sokat vitatott glifozát jövőjéről. Az EU végrehajtó szerve várhatóan újra átdolgozza javaslatát a szavazás előtt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás