Jönnek a klímaváltozás miatti gyakoribb téli árvizek?

2023. december 28.

Hírek

Ma tetőzik a Duna a fővárosban, de az egész országban közel 1200 km-en van árvízvédelmi készültség. A jelenlegi árvízről nem jelenthetjük ki magabiztosan, hogy teljes egészében az általunk hajtott globális felmelegedéshez kapcsolódik, mert ehhez részletes attribúciós tanulmányokra és modellvizsgálatokra van szükség, amelyek nem állnak még rendelkezésre. Trendekről azonban beszélhetünk:

Alig havazott az Andokban, tovább tart a megaszárazság

2021. augusztus 7.

Hírek

A kutatók a globális felmelegedéshez kötik, hogy az Andokban az elmúlt közel egy évtizednyi aszályt követően idén is alig esett hó, a dél-amerikai hegységet megaszárazság sújtja. A gyér eső és hóesés miatt az Ecuador és Argentína között magasodó hegyek nagy részét csupán foltokban, vagy egyáltalán nem borítja hó.

Isten veled havas karácsony – a klímaváltozás lerövidíti a síszezont

2017. február 17.

Hírek

70 %-kal csökkenhet az évszázad végéig a hó mennyisége az Alpokban és akár egy hónappal is megrövidülhet a síszezon a klímaváltozás miatt. Svájci kutatók szerint a klímakárosító anyagok kibocsátásának csökkentése nélkül csak a 2500 méternél magasabban fekvő területeken lesz a síeléshez elegendő természetes hó.

Alvás helyett aktívak a spanyol macik

2016. január 22.

Hírek

Szokatlan, hogy az utóbbi hetekben az északkelet-spanyolországi Alt Pirineu Nemzeti Park munkatársai egy anyamedvét és három bocsát látták élelem után kutatni a hegyekben 1800 méteres magasságban. Ez azt jelzi, hogy az enyhe tél miatt nem vonultak vissza téli álmot aludni.

Ausztria: sok hűhó a műhó miatt

2015. január 23.

Hírek

Hatalmas összegeket emészt fel a műhó előállítása az osztrák sípályákon, hiszen 2000 óta 1,3 milliárd eurót (410 milliárd forint) költöttek a természetes hó pótlására. A legújabb becslések szerint Ausztria-szerte mintegy 20 ezer hóágyú van használatban, az Osztrák Hotel- és Turizmusbank (ÖHT) vezetője, Michael Kleeman pedig évi csaknem 100 millió euróra becsülte a műhó előállításának költségeit… Tovább »

Egyre aggasztóbb az Északi-sarkvidék albedó csökkenése

2014. február 20.

Hírek

Az Északi-sarkvidék “sötétté válása” is melegíti a Földet: az Arktisz távolról sem olyan ragyogóan fehér már, mint egykor, mivel egyre több jég olvad az óceánba, és a jégtakaró így kevesebb napsugarat tükröz vissza – állapította meg egy új kutatás.

Miért gond a januári tavasz?

2014. január 2.

Hírek

Az ország kertésze mai cikkében azt boncolgatja, hogy milyen következményekkel járhat a növényvilágban, ha továbbra is ilyen enyhe marad a tél. Az orgonabokrok rügyei duzzadnak, a tulipánok hajtásai előbújnak a földből, virágzik a rozmaring is. Bálint Gazda aggódik.