Hirdetés

Az Északi-sarkvidék “sötétté válása” is melegíti a Földet: az Arktisz távolról sem olyan ragyogóan fehér már, mint egykor, mivel egyre több jég olvad az óceánba, és a jégtakaró így kevesebb napsugarat tükröz vissza – állapította meg egy új kutatás.

Mivel nagyobb a nyílt, sötét vízfelület, nyaranta kevesebb napfény tükröződik vissza. Emiatt az egész bolygó több hőt nyel el, mint azt eddig feltételezték – derült ki az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) most közzétett tanulmányból. Az elnyelt hőtöbblet körülbelül akkora, mint a szén-dioxid üvegházhatásának egynegyede – közölte Ian Eisenman, a tanulmány vezető szerzője, a kaliforniai Scripps Óceánkutató Intézet klímakutatója.

Az Északi-sarkvidék 1979 és 2011 között nyolc százalékkal lett "sötétebb" – derült ki Eisenman és munkatársai méréseiből. Az Arktiszt tenger borítja, felszínén állandó jégpáncéllal, amely nyáron zsugorodik, ősszel azonban újra visszafagy. Az olvadás csúcsidőszakában, szeptemberben a jégtakaró 1979 óta évente átlagosan 90 ezer négyzetkilométerrel zsugorodott. A hóborította jég többször annyi hőt ver vissza, mint az óceán nyílt, sötét víztükre. Ahogy több nyári napfényt nyel el a tengerfelszín, a vízhőmérséklet melegszik, így ősszel tovább tart a jégtakaró visszafagyása – hangsúlyozták a kutatók.
Míg korábbi kutatások számítógépes szimulációval modellezték a folyamatot, Eisenman és csoportja elsőként műholdfelvételekkel mérte fel a napfény-visszaverődés mértékét és a felhők szerepét a folyamatban. Elmondta: az eredmények alapján a korábban véltnél kétszer-háromszor is erősebben sötétedett az Északi-sarkvidék. (MTI)
 


Az albedó latin eredetű szó, jelentése: fehérség.

1.) A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját, a kereskedelemben, – színe alapján "flavedó"-nak nevezik. A belső, fehér réteg taplószerű, melyet "albedó"-nak neveznek.

2.) Általánosságban az albedó egy felületre érkező elektromágneses sugarak visszaverődési képességének mérőszáma.

Az albedót legtöbbször a látható hullámhossztartományban vizsgáljuk, azaz a tárgyra érkező látható fény mennyiségének a tárgy által visszavert (százalékos) arányát értjük rajta. A 100% albedójú test a rá eső fényt teljes egészében visszaveri, a 0%-os albedójú pedig minden fényt elnyelő, abszolút fekete test.

Néhány jellemző érték:
a Föld átlagos albedója: 39%
friss hófelszín: 80 – 90%
füves terület: 20 – 30%
erdő: 5 – 10%
szabad vízfelület 5–10 %

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás