2024 év hüllője – a kaszpi haragossikló

2024. január 11.

Hírek

Hazánk legnagyobbra nővő kígyója a kaszpi haragossikló. Hossza meghaladhatja a 2 métert, vastagsága pedig női csuklónyi is lehet. Ennek ellenére nem könnyű vele találkozni, mert kerüli az embert, ezüstösen fénylő barnásszürke alapszíne pedig jól elrejti füves élőhelyén. Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Mire figyeljünk leopárd gekkó tartásánál?

2022. április 16.

Hírek

A leopárd gekkó az egyik, ha nem a legnépszerűbb terráriumban tartott hüllőfaj, amely kezdők számára sem jelent nehézségeket némi odafigyeléssel. Adunk néhány tippet, mire érdemes figyelni a tartásánál, és milyen felszerelésre lehet szüksége.

A teknősfajok több mint fele veszélyeztetett

2021. november 18.

Hírek

Amerikai, francia, ausztrál és német tudósok készítették el A világ teknősei c. atlasz 9. kiadását, amely nemcsak mind a 357 teknősfaj részletes leírását tartalmazza, hanem veszélyeztetettségi állapotukról is képet ad, és összehasonlítja jelenlegi és eredeti élőhelyeiket is. A teknősfajok több mint 50 százaléka veszélyeztetett.

Megújult a kétéltű- és hüllőhatározó mobilalkalmazás

2021. március 13.

Hírek

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület Android és iOS mobiltelefonos alkalmazása 4 éve indult, most új funkcióval bővült. Az applikáció az összes, hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő faj terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal.

A teknősfajok több mint felét kihalás fenyegeti

2020. június 26.

Hírek

A világ mintegy 360 teknősfajának több mint felét fenyegeti a kihalás veszélye. Évente több százezer páncélost gyűjtenek össze világszerte, hogy háziállattá tegyék vagy megegyék őket.

Találkozásaim hüllőkkel

Kiadványok

A könyv szerzője a Magyar Természettudományi Múzeum zoológusa, főigazgatója. A hüllőket – mint minden más állatot – gyerekkora óta kedveli, de professzionálisan csak egyetemista korában kezdett foglalkozni velük; első tudományos publikációját is a gyíkokon végzett vizsgálataiból írta.

Gyíkot mintájáról, békát hangjáról

2017. április 13.

Hírek

Magyarország első kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazása a hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal.