A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: MME

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület Android és iOS mobiltelefonos alkalmazása 4 éve indult, most új funkcióval bővült. Az applikáció az összes, hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő faj terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal.

Jó hír, hogy a határozó 2021-es frissítésével arra is lehetőségünk van, hogy az általunk megfigyelt hüllő vagy kétéltű adatát a határozó adatfeltöltési funkciójának segítségével rögzítsük, így a szakemberek munkáját is segíthetjük!

A határozó azoknak készült, akik kezdők, de mégis tudni szeretnék, hogy milyen kétéltűt vagy hüllőt láttak a kertben, a vízparton vagy az erdőben. A határozást megkönnyíti, hogy az alkalmazás akár már egy kiválasztott határozó jegy alapján megmutatja a lehetséges fajokat, de további szűkítésre is van mód, például alakjuk, színük és a megfigyelt élőhely alapján.

Az egyes fajok adatlapján a rövid fajleírás mellett a latin és angol név, a rendszertani besorolás és természetvédelmi érték is megjelenik, továbbá a békák hangját is meghallgathatjuk. Az adatlap alján található link segítségével pedig az MME oldalán elérhető Magyarország kétéltűi és hüllői oldalra juthatunk, ahol a fajról bővebb fajleírást kapunk, valamint fotókat is nézegethetünk.

Ha nem határozni szeretnénk, csak a fajokkal ismerkedni, erre a „Lexikon” funkció ad lehetőséget, mely az alkalmazásban található fajokat tartalmazza. Tudásunkat a „Játék” funkcióval tehetjük próbára.

Az applikáció feltöltése a telefonra

Az alkalmazás Android és iOS rendszereken fut, de kizárólag mobiltelefonokra lett fejlesztve, tableteken vagy egyáltalán nem, vagy rosszabb minőségben működik. Az ingyenes alkalmazás letöltéséhez nem kell mást tennie, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) vagy az App Store-ban (iPhone telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy “Kétéltű határozó” vagy  „Hüllőhatározó”, majd a telepítésre kattintani. Az áruházakban az alábbi kis ikon fog megjelenni:


Ezt az ikont keressük a Google Play vagy az App Store áruházakban

Ha megtaláltuk az ikont, a telepítés gombra kell kattintani. Telepítés után csak keressük meg telefonunkon az ikont és kezdődhet is a határozás!

Ha telefonon olvassa, kattintson a linkekre, ami elviszi az apphoz:

iPhone-hoz ide >>
Android telefonhoz idei >>

A határozást menete

1. A kezdő képernyőn válasszuk a „Kétéltű- és hüllőhatározó” felületet, erre kattintva a következő képernyőn az „Ez mi lehet?”, „Lexikon” és „Játék” lehetőségekkel találkozhatunk.


Az első lépések

2. Ha határozni szeretnénk, válasszuk az „Ez mi lehet?” gombot, és már kezdődhet is a határozás. A következő képernyőn, egymás alatt három felületen ki tudjuk választani a meghatározni kívánt állat alakját, a legjellemzőbb színeit (többet is lehet egyszerre választani) és az élőhelyet. Ehhez menjünk a megfelelő kategóriára és ujjunkat jobbra-balra húzva a kijelzőn kiválaszthatjuk a kívánt beállítást. Nem feltétlenül szükséges mind a három kategóriát leszűkítenünk, hiszen ha már az egyikben kiválasztottunk egy szűrési feltételt, az alkalmazás legalul, a narancssárga mezőben kiadja a lehetséges találatokat. Ezeket vagy megtekintjük, vagy ha túl sok találat van, tovább szűkíthetjük a találati listát.

4. Ha a találati listát az ujjunkkal lefelé görgetve megtaláltuk a keresett állatot, kattintsunk a képére. A következő képernyőn megjelenik az állat részletes leírása, tudományos és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke.

További határozási segítségként meghallgathatjuk a békák hangját is, ha pedig még többet szeretnénk megtudni az állatról, az adatlap alján található „Többet akarok tudni” gomb  ellátogathatunk az MME honlapjának Magyarország kétéltűi és hüllői oldalára. Itt bővebb fajleírást találhat.

      

                                                                          Így fest az állatok adatlapja                                  Lexikon
Ha nem határozni szeretnénk, hanem csak úgy ismerkedni a fajokkal kattintsunk a „Lexikon” funkcióra, ami az alkalmazásban található összes fajt tartalmazza.

Az applikáció játék funkciójával a fajismeretünket vagy éppen a frissen megszerzett tudásunkat is próbára tehetjük. A jobb felső sarokban látszódik, hogy hány “életünk” van még.

Reméljük, mindenki kedvét leli a mobiltelefonos alkalmazásban és megtalálja a fajt, amire kíváncsi volt! Annak érdekében, hogy az applikáció a sokféle okostelefonon és ezek különböző operációs rendszerein is hibamentesen fusson, sok tesztelésre van szükség. Amennyiben valamelyik funkciónál hibát észlel, kérjük, írja meg nekünk a hiba leírását a telefonja típusával és a szoftver verziószámával egyetemben az mme@mme.hu email címre. Köszönjük!

A Madárhatározót ismeri?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás