Fülkeforradalmi változások a hulladékgazdálkodásban

2024. január 26.

Hírek

Nem azért tartunk egy kormányt, hogy jobb legyen mint a semmi, hanem, hogy egy stratégiai elképzelés szerint haladjon valahova. Az Orbán kormány hulladékpolitikája roncsderbire hajazó koncepciótlan kapkodások sorozata. 14 év hulladékos ámokfutás: hogyan nyírta ki a rezsicsökkentés a hulladékos ágazatot?

Íme a nyerő képlet a nulla hulladék felé: D2D + PAYT + DRS + MWS = +90%

2023. december 2.

Hírek

Egyre több európai város önkormányzata kénytelen a hulladéktermelés csökkentésének kérdésével foglalkozni. Hogyan érhetőek el az újrahasznosításra vonatkozó minimálisan előírt célértékek? Lehet-e növelni az újrahasznosítási arányokat?  Ilyen és ehhez hasonló kérdésekben kell döntést hozniuk. Már meglévő modellek segítségével egy megoldóképlet állítható össze.

A HUMUSZ tanösvénye oktat a hulladékmentes zöldvárosi életre

2023. október 1.

Hírek

Szeptember végén nyílt meg újra a Humusz Szövetség „Nulla Hulladék Tanösvénye”, amely a XI. kerület lágymányosi szakaszán, a Saru utcában várja az egyénileg érkezőket és még inkább az iskolás csoportokat. Céljuk, hogy szemléletesen mutassák be, hogy mi szükséges az úgynevezett zöldváros fejlesztéséhez.

Humusz Tanösvény Megnyitó Ünnepség

2023. szeptember 23. - 2023. szeptember 23.

Helyszín: Humusz Ház (1111 Budapest, Saru u. 11.)

Programok

A Humusz Ház kertjében immár (újra) bejárható a hulladék ösvénye, amin keresztül eljuthatunk a csővégi, elfogadhatatlan és szennyező gyakorlatoktól egészen a körforgásos, fenntartható és hulladékmentes élet megoldásaihoz. A Nulla Hulladék Tanösvényt járva életünk mindennapjait érintő ügyekben szerezhetünk új információkat és közben játékos módon tanulhatunk a környezetvédelemről.

A lebomló műanyagok nem jelentenek valódi megoldást a hulladékválságra – íme a lebomló zacskó teszt eredménye

2023. július 28.

Hírek

Az ALDI, az Auchan, a SPAR és a Tesco műanyag zacskói mind bomlásnak indultak vagy már le is bomlottak abban a kísérletben, melynek során a Humusz Szövetség és a Greenpeace Magyarország azt vizsgálja, hogy az élelmiszerüzletek lebomló zacskói szakszerű komposztálóban elhelyezve valóban beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket.

Töltsünk újra mi is!

2023. június 18.

Hírek

Az újratöltés és az újrahasználat kritikus fontossággal bírnak: mind egyéni, mind rendszerszinten előtérbe kell helyeznünk és be kell építenünk a mindennapjainkba, ha komolyan szeretnénk csökkenteni a műanyag- és a klímaválság veszélyeit. Hogyan állunk az újrahasználat terén ma: milyen kezdeményezésekre és jó gyakorlatokra lehetünk büszkék, illetve milyen akadályok állnak az újrahasználat előtt?

A lebomló zacskók lebomlási versenyében az ALDI vezet

2023. június 7.

Hírek

A Greenpeace Magyarország a Humusz Szövetséggel közösen 4 hazai élelmiszer-üzletláncokból beszerzett, „komposztálható” jelöléssel ellátott lebomlóként kínált műanyag zacskókat ásott el, hogy megvizsgálják, a zacskók lebomlanak-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt. 45 nap után megnézték a Humusz komposztálóját.

Zöldek tesztelik, hogy valóban lebomlik-e a lebomlóként árult zacskó

2023. április 21.

Hírek

A Greenpeace Magyarország a Humusz Szövetséggel közösen négy hazai élelmiszer-üzletláncokból beszerzett, „komposztálható” jelöléssel ellátott lebomlóként kínált műanyag zacskókat ásott el a Humusz komposztálójában, hogy megvizsgálják, a zacskók lebomlanak-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt. A felmérés  egy évig tart, ezalatt időről időre kommunikálni fogják az eredményeket.

Ne égess! A jó levegő közös értékünk

2022. február 11.

Hírek

Közös kampányt indított a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség. A háztartási hulladék égetése szigorúan tilos Magyarországon, ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap vagy éppen textil és vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre.