Szegényen vagyunk gazdagok – lehet-e fenntartható a pazarló közétkeztetés?

2023. július 20.

Hírek

10 év alatt 30 %-kal nőtt a hazai húsfogyasztás. Ma napi 1,5 millió ember veszi igénybe a közétkeztetést, ahol „szegényen vagyunk gazdagok” mivel az élelmiszer ötöde megy kukába. Ez 50000 tonna pazarlás évente. Miért fontos környezetvédelmi szempontból a húsevés csökkentése? Hogyan segíthet ebben pl. az iskolai szemléletformálás?  Hogyan lehetne a közétkeztetés fenntartható?

4 dolog, amire érdemes figyelni, ha húsmentesen eszel

2022. szeptember 13.

Hírek

Végre belevágtál a húsmentes étkezésbe, de még nem tudod, hogyan is kellene kialakítani egy egészséges étrendet? Tarts velünk, hiszen alábbi cikkünkben 4 olyan tippet ismerhetsz meg, melyek betartásával pótolhatod a húsfogyasztás mellőzése miatt kieső fontos tápanyagokat!

Nem csak a fenyőfa lehet zöld

2021. december 17.

Hírek

A karácsony a család és a boldog, meghitt hangulat ünnepe mellett a rendkívüli mértékű túlfogyasztás időszaka is. A Stanford és a Sydney Egyetemek kutatásai szerint globálisan 25-30%-kal termelünk több hulladékot, mint az év más időszakaiban.

Ami a marhapörkölt mögött van – húsfogyasztás és környezetvédelem

2021. január 21.

Hírek

Az elmúlt 60 évben a négyszeresére nőtt a világ húsfogyasztása. Magyarországon egy ember egy nap 177 gramm húst eszik. Ez kb. egy szelet rántotthúsnak és némi felvágottnak felel meg.  Ebben nincs benne a halfogyasztás, de még így is a világátlag fölött fogyasztunk. A legdrasztikusabban Kínában nőtt a kereslet a hús iránt, a világ 300 millió… Tovább »

Gondoljunk a bolygónkra is az ünnepekkor – Heti egy húsmentes nap nekünk is jó

2020. december 4.

Hírek

Közeledik a karácsony, a szeretet ünnepe, ami az idén valószínűleg más lesz, mint eddig. Ha jól figyelünk, megláthatjuk a változásban is a jót. Gondoljunk csak bele, hogy hány ünnep telt el féktelen rohanással, felesleges költekezéssel és mértéktelen lakomázással. A vírushelyzet okozta kényszerű bezárkózás most megteremti a lehetőségét, hogy kicsit lecsendesedjünk és meghalljuk a karácsony valódi üzenetét.

Főszerkesztői vállalás: kizöldítem a konyhámat!

2019. október 18.

Hírek

Aki ismer engem, tudja, hogy nem vetem meg a jó ételeket, főként ha valami gusztusos  húsféle is illatozik a tányéron. Komoly kihívásnak tűnt, hogy a dm Kezdd kicsiben! kezdeményezéséhez a Zöldunió felkérésére zöldportál főszerkesztőként azzal a vállalással csatlakoztam, hogy minden lehetséges szempontból zöldebbé, ökotudatosabbá teszem a konyhámat, és ebbe bizony az étkezés is beletartozik.

Klímavédelmi marhahús stop egy londoni campuson

2019. augusztus 13.

Hírek

Kitiltotta a marhahúst a campusáról egy londoni főiskola a klímaváltozás elleni harc jegyében. A Goldsmith College az első brit felsőoktatási intézmény, ami ilyen lépésre szánta el magát.

Babos Könyv – hús helyett növényalapú fehérjét – könyvbemutató

2016. november 16.

Helyszín: 1062 Budapest, Andrássy út 98

Sajtótájékoztatók

Gondolta volna, hogy a gladiátorok a lencséből merítették erejüket? Minek köszönhetik a hüvelyes növények a különböző történelmi korokat átívelő népszerűségüket? Mit lehet a belőlük készíteni? Hogyan termesszük a hüvelyes növényeket? Ezekre és más hasonló kérdésekre kaphat választ az olvasó a novemberben megjelenő Babos Könyvből.