Az enyhe tél megtakarítását elviszi a kánikula

2022. november 22.

Hírek

A fűtési energiaigény hosszútávú alakulása fontos éghajlati, környezeti és gazdasági témakör. Felmerül a kérdés, hogy az őszi, téli és tavaszi hónapokra tehető fűtési szezont és fűtési energiaigényünket mennyiben befolyásolják a klímaváltozás okozta emelkedő hőmérsékletek.

A klímaváltozás 22-es csapdája

2019. február 21.

Hírek

A szennyezett levegő több ember haláláért felelős, mint az alkohol, a túl sok só vagy éppen a veseelégtelenség, a gyilkos tényezők listáján a 6. helyen áll. Ebből a szempontból kifejezetten aggasztó, hogy a MIT kutatása szerint a klímaváltozás hatására nehezebben tisztul majd ki a városok levegője. Mindeközben Trumpék azt vizsgálják, nemzetbiztonsági kockázat-e a klímaváltozás

Március 23 Meteorológiai világnap. Egyre szélsőségesebb lesz az időjárás

2018. március 23.

Hírek

Az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Az erdőtüzek és a futótüzek kialakulásának is nő a kockázata.

Rekordhideget mértek 2017 januárjában

2017. február 3.

Hírek

Sok helyen több mint 30 éves hidegrekordok dőltek meg, 1985 óta nem volt ilyen hideg a január Magyarországon, az 1901-től tekintett rangsorban pedig a 10. leghidegebb volt az idei január havi országos átlaghőmérséklet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat friss elemzésében.

Védett hársfákat vágtak ki a Balatonnál

2016. március 16.

Hírek

Rendőrségi feljelentést tett az Országos Meteorológiai Szolgálat, és a siófoki önkormányzat is hasonló lépésre készül, mert két védett fát kivágtak a siófoki obszervatórium szomszédságában lévő telken. A másodfokú építési hatóság többek közt ezekre a fákra hivatkozva tagadta meg februárban egy építési engedély kiadását.

Műszerhiba miatt mértek brutális szmogot Dorognál

2015. augusztus 11.

Hírek

Műszerhiba miatt mértek extrém magas légszennyezettséget ma reggel Dorognál – hívta fel figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium. A téves adatokat az illetékes kormányhivatal munkatársa érvénytelenítette.

Ezeken a helyeken a legszélsőségesebb az időjárás

2014. június 26.

Hírek

Egy új tanulmány megállapítása szerint az északi félteke bizonyos részeit előszeretettel érintő szörnyű árvizeket, fagyokat és hőhullámokat erőteljes légköri áramlások okozzák, amelyek újból és újból szélsőséges időjárást sodornak ugyanazokra a helyekre.

Meleg tavasz és nyár áll előttünk

2014. február 6.

Hírek

Nemzetközi intézetek modellfutásai alapján, az idei tavasz és nyár az átlagosnál melegebb lehet, átlagos, vagy annál kevesebb csapadék mellett. Aszályos év állhat előttünk.

Miért gond a januári tavasz?

2014. január 2.

Hírek

Az ország kertésze mai cikkében azt boncolgatja, hogy milyen következményekkel járhat a növényvilágban, ha továbbra is ilyen enyhe marad a tél. Az orgonabokrok rügyei duzzadnak, a tulipánok hajtásai előbújnak a földből, virágzik a rozmaring is. Bálint Gazda aggódik.