Ökoterroristák és kemofílek – Ismeretterjesztők és ténymásítók

2024. május 23.

blog

Az emberi gondolkozók evolúciójában valahogyan antizöldek is keletkeztek. Ők afféle aggálytalan technokraták, akik a gazdaság és a termelés miatt stresszelnek csak. Számukra a természettel gazdálkodni kell és a kedvünkre alakítani. Noé hevülete a fajok átmentésére itt már keresztény-konzervatív kormányunknál elavult. Ahol gyalulnak, ott hullik a forgács.

Európa nincs felkészülve a gyorsan növekvő éghajlati kockázatokra

2024. március 18.

Hírek

Európa a világ leggyorsabban melegedő kontinense, és az éghajlati kockázatok az energia- és élelmezésbiztonságot, az ökoszisztémákat, az infrastruktúrát, a vízkészleteket, a pénzügyi stabilitást és az emberek egészségét is fenyegetik. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss értékelése szerint e kockázatok közül sok már elérte a kritikus szintet, és sürgős és határozott fellépés nélkül katasztrofális helyzet alakulhat… Tovább »

Az eddig becsültnél gyorsabb lehet a klímaváltozás

2024. február 6.

Hírek

Egy új tanulmány szerint a globális felmelegedés a véltnél gyorsabban zajlik és hosszabb ideje tart. A kutatók az ősi Ceratoporella nicholsoni tengeri szivacsok kalcium-karbonát csontvázában megőrződött óceáni hőmérsékleti adatokat elemezték.

Globális felmelegedés: Alulról súroljuk a felső határt

2024. január 10.

Hírek

Alig maradt el a 1,5 fokos küszöbértéktől a tavalyi évben mért globális hőmérséklet-emelkedés az EU éghajlatváltozással foglalkozó szolgálata, a Kopernikusz szerint. A globális hőmérséklet 1,48 fokkal volt magasabb az 1850 és 1900 közötti évek átlagánál – közölte a Kopernikusz tegnap a “Global Climate Highlights 2023” című jelentésében.

A klímaváltozás elleni harcban 2023 sem hozott áttörést

2024. január 3.

Hírek

Minél több idő telik el változások és valós megoldások nélkül, a klímaváltozás annál nagyobb és relevánsabb globális probléma lesz az emberiség számára. A klímaváltozást okozó tényezők ugyanis kumulatív jellegűek: az évről-évre kibocsátott üvegházhatású gázok felhalmozódnak a légkörben és a számláló nem indul újra nulláról minden januárban.

Cop28: nem csak a celebekről és a magángépekről szól egy klímacsúcs

2023. december 12.

Hírek

Az elmúlt hetekben szinte divattá vált a klímacsúcsokról, és különösen a dubaji 28.-ról háborogni, és az azokról való panaszkodásban egymásra licitálni. Én is hónapokig haboztam, hogy részt vegyek-e az eseményen, mert annyi etikai aggályom van ezzel kapcsolatban. Végül meggyőztem magam, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) alelnökének azért ott a helyem, és két nappal… Tovább »

Mese a klímahisztériáról

2023. november 29.

Hírek

A kekvaként működő, 2016-ban alakult, 21 fős Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (7220 társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztés) kapja a hazai természet- és környezetvédelmi civilszervezetek pénzének meghatározó részét.

Kevesebb lehet a tej, a tojás és a hús is, mert a haszonállatok sem bírják a hőséget

2023. augusztus 2.

Hírek

A jelenlegi globális állattenyésztés egyszerre hajtja és szenvedi el a klímaváltozást: a hőstressz hatására csökken a gazdasági haszonállatok termelékenysége és termékenysége, és növekszik a betegségekkel szembeni fogékonysága és mortalitása. A kukorica lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese, ami a sertés- és baromfiágazatnak sem jó hír.

Akár tíz éven belül búcsút inthetünk az Északi-sarkvidék nyári jegének

2023. június 7.

Hírek

Az eddig feltételezettnél egy évtizeddel korábban, már a 2030-as években jégmentes lehet a nyár az Északi-sarkvidéken, még akkor is, ha sikerül alacsony szinten tartani a szén-dioxid-kibocsátást – derült ki egy friss tanulmányból, amelyet a Nature Communications című szaklap tegnapi számában tették közzé. “Az eredmények azt mutatják, hogy a kibocsátásra vonatkozó forgatókönyvektől függetlenül az első jégmentes… Tovább »