Hírek
Szeptember 29-én ünnepeljük itthon és még számos országban a kávé napját. A nap eredete nem ismert, de évről-évre egyre több kávé fogyasztó és kávézó csatlakozik a kezdeményezéshez. A nap célja a kávé létezésének ünneplése mellett, a kávé társadalmi és környezeti hatásaira való figyelemfelhívás is.
Hírek
Súlyarányosan nézve a kávé az egyik legkevésbé fenntartható módon előállítható élelmiszer, annyi szén-dioxidot termel, mint a sajt, szénlábnyoma pedig fele az egyik leginkább környezetszennyező élelemnek, a marhahúsnak. Egy eszpresszó szénlábnyomát 0,28-ról akár 0,06 kilogrammra lehetne csökkenteni brit kutatók szerint.
Hírek
A 2017-es adatok szerint a termelő országoknak 13,8 milliárd dolláros exportbevételt hozó arabica kávé (Coffea arabica) őshazája Etiópia és Dél-Szudán területén található. A több száz éve folyamatosan nemesített kávéfajta vad formái még a legoptimistább becslések szerint is a kihalás szélére sodródhatnak a következő évtizedekben.
Hírek
A hosszútávú trend szerint folyamatosan emelkedik a kávé ára, amit egyrészt a kereslet növekedése indokol, másrészt a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek – mondta a Világgazdaságnak Csóka Gyula, a Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója.
Hírek
Világszerte akár harmadával csökkentheti a légi közlekedést a következő évtizedekben a klímaváltozás miatt megemelkedő hőmérséklet. A légi közlekedés most az üvegházgáz kibocsátás 2 %-áért felelős.
Hírek
Ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, eltűnhet a kávé a földről. Szakemberek szerint 2050-re az emelkedő hőmérséklet, a kártevők és a gombák miatt 50 %-kal csökkenhetnek a kávétermesztésre alkalmas mezőgazdasági területek.