Sok területen betiltják az egyszer használatos műanyag csomagolásokat

2024. május 21.

Hírek

Sorra születnek a hulladéktermelés csökkentését, és az újrahasznosítás erősítését célzó új európai uniós szabályozások. Az új előírások értelmében még inkább visszaszorulhatnak az egyszer használatos csomagolások, könnyebb lehet megjavíttatni az EU-ban forgalmazott termékeket, és szigorodnak a hulladékexport feltételei.

Fenn-nem-tarthatóság a költési időszakban

2024. május 6.

blog

Korábbi bejegyzéseimhez képest most egy nagyon más cikk megírásának szükségét éreztem. Május 5-én Anyák napi kerékpározásra indultam, bár ne tettem volna!

Tiszta hidrogénnel a holnapért

2024. január 30.

Hírek

Magyarország is a hidrogéntechnológiák fejlesztését támogató projektek uniós finanszírozásának egyik kedvezményezettje lehet. A Horizont Európa keretprogram összesen 113,5 millió eurót biztosít olyan projektek számára, amelyek a hidrogén teljes értékláncát átfogó tevékenységeket fedezik. Január 26-án tartották Brüsszelben a Tiszta Hidrogén információs napot, melyen a hidrogénvölgyekről, a tiszta hidrogén európai előállításának, importjának, szállításának és felhasználásának fontos sarokköveiről… Tovább »

Mi lesz politikai ellenszélben az európai zöld megállapodással?

2024. január 25.

Hírek

Mi vár az Európai Zöld Megállapodásra, az EU fenntartható, nettó nullás gazdaság felé vezető útitervére, amelynek a 2024-es európai választások előtt politikai ellenszéllel kell szembenéznie? Erről beszélgetett az Euronews riportere vendégeivel a davosi Világgazdasági Fórumon.

A Párizsi Megállapodásnak megfelelő hazai éghajlatvédelem 8,8%-os GDP-megtakarítást hozna 2030-ig

2024. január 22.

Hírek

A 1,5 fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedési küszöbön belül maradáshoz szükséges éghajlatvédelmi intézkedések mielőbbi bevezetése már 2030-ig EU-s és hazai szinten is jelentős bevételt jelentene, a költségeknél nagyobb járulékos haszonnal járna. Ezt mutatta ki a Klíma Akcióhálózat (CAN Europe) most megjelent, „A Párizsi Megállapodás gazdasági mérlege” című szakmai jelentése, amelyben a Magyar Természetvédők Szövetsége közreműködött.

Valencia lett Európa zöld fővárosa

2024. január 14.

Hírek

Az Európai Bizottság bejelenése szerint a spanyolországi Valencia vette át egy évre az Európa zöld fővárosa címet az észtországi Tallinn városától.

Nagy kamu a klímasemlegesség ígérete

2023. november 19.

Hírek

Év elején készített egy elemzést a Guardian, hogy mégis hogyan érik el a gyártók, hogy kitehessék termékeikre a klímaserleges plecsnit: egyszerűen kifizetik, hogy más végezze el a piszkos munkát, szó szerint.

A spanyol-belga-magyar EU elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

2023. augusztus 6.

Hírek

Spanyolország július elsejével vette át az Európai Unió soros elnökségi tisztségét. Ez nekünk amiatt is érdekes, mert ezzel megkezdődött a spanyol-belga-magyar 18 hónapos elnökségi trió első szemesztere. Mire számíthatunk zöldpolitikai szempontokból a magyar elnökségben 2024-ben kicsúcsosodó programban?