Hirdetés

A héten elindult a Bécsi Gazdasági Kamara három évig tartó, „Zéró kibocsátású szállítás” elnevezésű kísérleti projektje, amelynek keretében 32 cég önként vállalta, hogy az osztrák főváros 1. és 2. kerületébe kizárólag zéró kibocsátású járművekkel hajt be.

A Bécsben megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megmutassa, az osztrák gazdaság folyamatosan a fenntarthatóságra és a klímavédelemre törekszik, és akár már most képes a karbonkibocsátás nélküli közlekedés megvalósítására.

A résztvevők között különböző iparágakban tevékenykedő kisvállalkozások és nagyvállalatok is megtalálhatóak, mint például az Österreichische Post AG, azaz az Osztrák Posta, az IKEA, a SPAR vagy a dm -Drogerie Markt. Számos közülük már most száz százalékban nulla kibocsátással tud szállítani a megjelölt kerületekben, mások folyamatosan érik majd el a teljes karbonsemlegességet a projekt végére.

A nulla kibocsátás megvalósításában fontos tényező a töltési infrastruktúra. Éppen ezért a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie elektromos töltőoszlopokat helyez el a résztvevők rakodási területén, ezáltal az árumozgatás ideje alatt a járműveket helyben lehet feltölteni villamos energiával.

„A gazdaság is hozzá akar járulni Bécs klímasemlegességéhez. Ennek egyik fontos eleme a gazdasággal összefüggő közlekedés. A „Zéró kibocsátású szállítás” projekttel a városon belüli kibocsátásmentes szállítmányozás lehetőségeit és kihívásait szeretnénk láthatóvá tenni, illetve Bécs vállalkozásainak a karbonsemlegesség irányába tett törekvéseit támogatni”  – nyilatkozta Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke a jövőbeni célokkal kapcsolatban.

Nyitókép: Bécs belvárosába egyes cégek már csak zéró kibocsátású járművekkel hajtanak be © Stadt Wien / Christian Jobst.  A képen jobbról balra Michael Ludwig, Bécs polgármestere és Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás