Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról

2024. június 10.

Hírek

A kullancsok csaknem 300 betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy a kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

Május a Lyme-kór hónapja

2024. május 6.

Hírek

A Lyme-kór egy kullancsok által terjesztett betegség, a vérszívók a csípéskor a Borrelia burgdorferi nevű baktérium átadásával fertőznek.  A szakorvosok és az érintettek a gyors felismerés és kezelés fontosságát hangsúlyozzák.

Korán jött idén a tavasz és vele a kullancsszezon is

2024. március 4.

Hírek

Újra melegen simogatnak a nap sugarai, a levegőben már frissen nyílt virágok illata száll – a tavasz idén korábban köszönt ránk. Most nemcsak az évszakok változását tapasztaljuk, kullancsokkal is az évnek egyre nagyobb szakában találkozhatunk. E vérszívók pedig veszélyes betegségek hordozói, mint pl. a Lyme-kór, amelyet, ha nem kezelnek, súlyos szövődményeket hozhat magával.

Kockázatok és mellékhatások: intenzív osztályra küldheti az egészségügyet a klímaváltozás

2024. január 19.

Hírek

A klímaváltozás egy szinte már mindannyiunkat veszélyeztető és növekvő egészségügyi kockázat. A hőhullámok jelentik a legnagyobb veszélyt: 2000 – 2019 között évente közel 500 ezerrel többen haltak meg az extrém meleg miatt (a 65 év felettieknél drámai, 68%-os a növekedés az elmúlt években), és csak 2021-ben 470 milliárd munkaóra veszett el, ami kb. 669 milliárd… Tovább »

Meglepő felfedezés segítheti a kullancsok elleni védekezést

2023. július 11.

Hírek

A kullancsok elektrosztatikus feszültség segítségével képesek testhosszuk többszörösét is megtenni, hogy átjussanak a gazdaállatra – állapították meg a Bristoli Egyetem munkatársai. A gazdát kereső kullancs hatékonysága lényegében az állat vagy ember mozgása által keltett elektrosztatikus vonzáson múlik, mivel a veszélyes élősködő nem tud ugrani. Az gazdaállat elektrosztatikus töltése emeli fel őket.

Kullancsriasztó illóolajok házilag, pofon egyszerűen

2023. június 11.

Hírek

Osztálykirándulás, nyári táborok, családi nyaralás az erdőben barangolás, szabadban futkározás időszaka. És egyben a kullancsoké is. Bár számtalan kullancsriasztó szer közül választhatunk, és sokukon ott virít a „natural”, „bio” felirat, biztosabb, ha nem permetezzük vegyszerekkel magunkat és gyermekeinket. Készítsünk inkább kullancsriasztó szert házilag természetes alapanyagokból. Íme néhány recept.

Egy új fajjal gyarapodott a balatoni kullancsállomány

2023. április 25.

Hírek

Nagyok, jól látnak és gyorsak, üldözni is tudják áldozatukat. Első alkalommal bizonyították, hogy a krími-kongói vérzéses láz terjesztésére is képes Hyalomma rufipes egy vagy több populációt hozott létre Magyarországon.

Négyből három magyar talált már magán kullancsot

2022. július 31.

Hírek

Magyarországon évente mintegy 1000-1500 Lyme-kór esetet jelentenek be, de a fertőzés valódi gyakorisága ennek akár a tízszerese is lehet. A kullancscsípés következtében kialakuló Lyme-kór szempontjából a június és a július a legkritikusabb: ekkor jelentették az összes tavalyi eset felét. Évtizedekkel később is súlyos betegségeket okozhat a kullancscsípés.

Nyomozzunk együtt a veszélyes betegséget terjesztő kullancs után

2021. május 2.

Hírek

A Hyalomma kullancsok jól látnak, nagyok, gyorsak és horrorisztikus módon támadnak. A krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatják, hazai megtelepedésüket a klímaváltozás segíti. A kutatók most a lakosság segítségét kérik az új faj feltérképezéséhez: ez az első lépése annak, hogy időben és hatékonyan tudjunk reagálni.