Nyomozzunk együtt a veszélyes betegséget terjesztő kullancs után

2021. május 2.

Hírek

A Hyalomma kullancsok jól látnak, nagyok, gyorsak és horrorisztikus módon támadnak. A krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatják, hazai megtelepedésüket a klímaváltozás segíti. A kutatók most a lakosság segítségét kérik az új faj feltérképezéséhez: ez az első lépése annak, hogy időben és hatékonyan tudjunk reagálni.

Óvatosan az erdőkben! Gyakori kérdések kullancsokról

2021. április 19.

Hírek

Azért írom ezt a bejegyzést, mert a mai nyirkos délutánon Dömörkapunál sétálva, közvetlenül az út mellett több száz kullancsot találtam, amik csak arra vártak, hogy az arra járó túrázók és kutyáik beléjük botoljanak.

A vérszívó és az áldozata is megszívja

2020. június 22.

Hírek

Érzéstelenítve csíp és fertőz a kullancs. A Lyme-kórt évente legalább tízezren kapják el Magyarországon, de más súlyos betegséget is terjeszthet a parányi vérszívó.

Eltűnt a kullancsszezon – egész évben támadnak a vérszívók

2020. április 9.

Hírek

Szakértők szerint elmúltak a korábban „kullancsszezonként” emlegetett időszakok, és ma már szinte egész évben készülnünk kell a vérszívók támadásaira. Több mint 42 faja közül csupán egy tucat támadja az embert és a társállatainkat, de ez is éppen elég.

Szúnyogok, kullancsok és új betegségek: workshop korunk ökológiai veszélyeiről

2019. augusztus 26.

Helyszín:

Sajtótájékoztatók

A változó éghajlat és a globális kereskedelmi forgalom növekedése miatt társadalmunk új ökológiai kihívásokkal szembesül. Az elmúlt évtizedben megváltozott számos, az emberi kórokozók terjesztése szempontjából fontos ízeltlábú faj elterjedése, éves szaporodási ciklusa és egyedsűrűsége. Ezért a járványos megbetegedések veszélye a mérsékelt égövben, így Európában, és ezen belül Magyarországon is növekszik.

Beindult a tavaszi kullancsinvázió

2019. április 22.

Hírek

Tavasszal egyre jobb az idő, a hőmérséklet emelkedésével az emberre és házi kedvencekre is veszélyt jelentő vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. Riasszuk a vérre éhező kullancsot, ha már bennünk van, ki kell szedni!

Az enyhe telet imádják a kullancsok

2019. március 15.

Hírek

Az enyhe idő miatt már most kell számítani a kullancsveszélyre, ezért az állat által terjesztett fertőző betegségek elleni védőoltásokat is előbb kell beadatni – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Kullancsapokalipszis gyilkolja a jávorszarvasokat

2019. február 22.

Hírek

180 helyett csak 122 kilogrammos volt az a jeladóval ellátott jávorszarvas borjú, amelynek a tetemét két biológus fedezte fel 2018 áprilisában az USA-ban, egy Vermont állambeli erdőben. Nem ez az állat volt az első: az állomány 80 egyedét éppen azért szerelték fel jeladó gallérral, hogy rájöjjenek, mitől kezdett el a térségben ismét csökkenni a jávorszarvasok… Tovább »

Kullancsügyi tények és tévhitek

2018. április 18.

Hírek

Újra itt a kullancsszezon, így egyre nagyobb eséllyel találunk magunkban betegséget hordozó élősködőket. Hasznos tanácsok kirándulók.