Mi van a kávéban?

2019. április 9.

Hírek

Természetesen kávé, de milyen? A darált változatoknál nem lehetünk biztosak minden esetben afelől, hogy a kávé ténylegesen honnan származik, és rajta kívül mi van a keverékben. A Szent István Egyetem kutatói arra vállalkoztak, hogy azonosítsák a kávéminták eredetét.

Peszticidteszt-nyertesek: cseresznye és zeller

2018. május 12.

Hírek

Franciaországban egy 5 éves kutatás szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41%-a tartalmazott növényvédő szert. A határértéket azonban csak 2-3%-nál lépte át a peszticid szintje, a szakemberek szerint pedig mindez nem jelent komoly egészségügyi veszélyt. Mi a helyzet Magyarországon, mire kell figyelni? A Laboratorium.hu ennek járt utána…

Peszticid és mikroműanyag – Víz Világnap laborszemmel

2018. március 22.

Hírek

Változik az ivóvíz minőségére vonatkozó hazai szabályozás, egyre több növényvédő szert kell vizsgálni – köztük a hírhedt glifozátot is. A Víz Világnapjához kapcsolódóan egy másik fontos területre is felhívja a figyelmet egy független laboratórium: a magyarországi vízműrendszerekben végzett mikroműanyag-vizsgálatok eredményeit nemrég publikálták a Vízműpanoráma szaklapban…

Megújult a NÉBIH debreceni laboratóriuma – laborbejárás

2017. október 18.

Helyszín: Debrecen, Bornemissza u. 3-7.

Sajtótájékoztatók

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Magyarországon egyedülálló, komplex laboratóriumi hálózattal rendelkezik. A tudomány fejlődése, a molekuláris biológiai vizsgálatok nagyarányú térnyerése és a biológiai biztonsági feltételek egyre szigorodó követelményei azonban épületeink, laboratóriumaink folyamatos fejlesztését, korszerűsítését teszik szükségessé.

Mitől nyert Áfonya hercegnő tortája?

2016. augusztus 4.

Hírek

Ötödször írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet idén a budapesti Tortavár Cukrászda „Áfonya hercegnő tortája” nyert meg. A független laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy az édesség valóban nem tartalmaz hozzáadott cukrot. De miből mennyi van benne, és hogyan tudták mindezt megmérni?

Kutat fúr? Figyeljen a kötelező vizsgálatra

2016. június 4.

Hírek

A június 15-én életbe lépő kormányrendelet alapján kötelező lesz azoknak a fúrt kutaknak a hivatalos bejelentése és laboratóriumi vizsgálata, amelyek vizét meg is isszák. A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításában részletesen bemutatja a vizsgálandó paramétereket: Miért fontos az érzékszervi vizsgálat és a hőmérséklet? Mit jelez az Escherichia coli baktérium, a pH, a vezetőképesség? Miért baj, ha a… Tovább »