A rovat kizárólagos támogatója

Gyenge, tovább tart vele a takarítás, és még ráadásul drága is – így vélekedik a hazai lakosság a környezetbarát tisztítószerekről. Hogy ez csak városi legenda, azt a Tudatos Vásárlók Egyesülete labortesztjei bizonyítják, amelyben több mint 60 mosópor, folyékony mosószer és kézi mosogatószer tisztítási hatékonyságát vizsgálták. A lista élén, a leghatékonyabb szerek között ökocímkés termékek szerepeltek, ráadásul közepes árkategóriában.

Mára már számos tudományos kutatás bizonyította a háztartási takarító- és tisztítószerek lehetséges egészségkárosító hatásait. Azt is tudjuk, hogy vizeinkbe jutva kíméletlenül pusztítják az élővilágot. A Nielsen és a Tudatos Vásárlók Egyesülete által 2019-ben végzett országos reprezentatív kutatás rámutatott arra, hogy habár a hazai vásárlóknak fontos a gyermekeik egészsége és a környezet védelme, ennek ellenére tisztítószer vásárlás során kevésbé veszik figyelembe, hogy az adott vegyszer környezetbarát termék-e vagy sem. Ennek leginkább az az oka, hogy a környezetbarát tisztítószerekről a legtöbben azt gondolják, hogy nem elég hatékonyak. A többség szerint, ha tisztaságot akarunk, akkor a jó öreg, brutális szerekhez kell nyúlnunk.

Még a környezettudatos vásárlók helyzetét is megnehezíti a jól hangzó, környezetbarát tulajdonságra utaló szlogenek és színek használata. Termékcímkék közt is bőven találunk olyat,  amely valójában semmilyen igazolt környezeti előnyt nem igazol.

A felmérés szerint a lakosság jelentős része az uniós ökocímkét (EU Ecolabel) sem ismeri, holott ez itthon ez az egyik leggyakrabban elforduló hiteles ökocímke. Az EU Ecolabel-t azok a termékek vagy szolgáltatások kaphatják meg, melyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló egyéb termékeké és szolgáltatásoké. További előnye sok más ökocímkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyzésért nem a gyártó felel.

Az öko szer is elég hatékony? Igen!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra volt kíváncsi, hogy igaz-e, hogy a környezetbarát tisztítószerek valóban kevésbé jól tisztítanak. Ezért magyar szupermarketekben és drogériákban kapható 13 mosóport, 25 mosógélt és 31 kézi mosogatószert teszteltek. A termékek között egyaránt voltak általánosan elterjedt bolti szerek, és EU Ecolabel minősítéssel rendelkező környezetbarát termékek.

A 31 kézi mosogatószer teszt esetében, a zsíros műkosszal bekent tányérokat 40 fokos állóvízben mosogatták el.  Azt vizsgálták, mennyire hatékonyan tisztítanak, azaz hány tányér elmosogatására elegendőek. A DM drogérialánc sajátmárkás ökocímkés terméke, a Denkmit nature kézi mosogatószer messze felülmúlta a többi terméket. Ráadásul az ára is barátinak mondható, hiszen 800 Ft-os literenkénti árával bőven az átlagárú termékek közé tartozik.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztsorozatában tehát már harmadszorra bizonyosodott be, hogy a fogyasztóknak nem kell aggódniuk a hiteles, minősített ökoszerek hatékonyságát illetően. Ezek éppen olyan jól, sőt néha jobban tisztítanak mint a „hagyományos” szerek. Ugyanakkor nem feltétlenül drágábbak az átlagos árú termékeknél.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek