Elkezdődött a júniusig tartó „panelréce” szezon

2021. március 23.

Hírek

Az elmúlt évtizedben új települési madárvédelmi problémaként jelentkezik az épületek erkélyein, lapostetőin március-áprilisban fészket építő és kotlani kezdő tőkés récék, majd a fiókák kikelésének és fészekelhagyásának április-májusi időszaka.

Újabb vadlúd rekord közeleg?

2014. november 13.

Hírek

Lényegesen nagyobb ütemben emelkedik a vadludak száma a tatai Öreg-tavon, mint tavaly: alig pár nap leforgása alatt ma reggel már 36.000 vadludat számoltak a természetvédők. Tavaly ilyenkor ennek a mennyiségnek mintegy harmada, körülbelül 11.000 vadlúd pihent az Öreg-tónál.

Ludaktól hangos az Ipoly-völgy

2014. február 25.

Hírek

Mintegy hétezer vadlúd pihen ezekben a napokban Ipolyvece környékén, a vándormadarak 3-4 héttel korábban érkeztek vonulásuk ezen fontos állomására, mint más években.

Már 20.000 vadlúd jött Tatára

2013. november 10.

Hírek

Kevesebb mint 3 hét múlva kerül sor a XIII. Tatai Vadlúd Sokadalomra. Az enyhe idő ellenére a kontinens északi régióiból folyamatosan érkeznek a tucatnyi fajhoz tartozó libák és récék. Többségük nagy lilik, de már két, világviszonylatban is veszélyeztetett és ritka lúd több egyede is a tatai Öreg-tóra érkezett.

Kevesebb vörösnyakú ludat láttak

2012. november 20.

Hírek

A vörösnyakú lúd az IUCN Vörös Listáján a veszélyeztetett, csökkenő állományú fajok közé tartozik. Magyarországon e fokozottan védett madárfaj természetvédelmi értéke 1 millió Ft. A Hortobágy és a Nagykunság területén most 79 példányt figyeltek meg.