Hirdetés

Lényegesen nagyobb ütemben emelkedik a vadludak száma a tatai Öreg-tavon, mint tavaly: alig pár nap leforgása alatt ma reggel már 36.000 vadludat számoltak a természetvédők. Tavaly ilyenkor ennek a mennyiségnek mintegy harmada, körülbelül 11.000 vadlúd pihent az Öreg-tónál.

Most a legalacsonyabb a vízállás a tavon, így az emelkedés ütemének átmeneti megtorpanását várják a szakemberek, de ha ismét nagyobb lesz a vízfelület, ugrásszerűen tovább nőhet a ludak száma.  A tömeget alkotó nagy lilikek (Anser albifrons) mellett feltűnt egy örvös lúd (Branta bernicla) és 34 vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) is. A Magyarországon fokozottan védett, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján veszélyeztetett státusszal szereplő színpompás vörösnyakú lúdból már tavaly is a korábbi éveket meghaladó rekordszámú tömeg pihent Tatán, a természetvédők reményei szerint idén tovább nő a számuk.

Pribéli Levente fotóján lúdcsapat, középen vörösnyakú lúd.

Az eddigi megfigyelések negatív eredményét a vetési ludak (Anser fabalis) rendkívül alacsony száma jelenti, eddig mindössze 200 példányukat sikerült számolni. Sajnos ez az adat is illeszkedik az elmúlt évek megfigyeléseihez, amik a vetési lúd egyértelműen csökkenő tendenciáját mutatják.  A tatai Öreg-tó tradicionális vadlúd pihenő hely. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak minden évben visszatérnek Tatára, hogy a telet itt töltsék, majd február végén, március elején indulnak vissza északi költő helyeikre.

A vadludak tiszteletére hagyományosan minden év novemberében fesztivált is szerveznek a természetvédők, ami gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján. 

XIV. Tatai Vadlúd Sokadalom  2014. november 28. –  29.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás