A városi zaj agresszívabbá teszi a vörösbegyet

2022. december 24.

Hírek

Úgy tűnik, az Angry Birds (dühös madarak) immár nem csupán játék: egyre stresszesebbé és agresszívebbé válik egy verébfaj is a közlekedési zajok hatására. Már több kutatás is kimutatta, hogy a zajszennyezés nem hagyja érintetlenül az emberek idegrendszerét, agresszívebbekké, dühösebbekké válunk például a közlekedés keltette zajok miatt. És ezzel nemcsak mi vagyunk így, hanem a madarak… Tovább »

Becsapja a műanyag hulladék szaga a tengeri madarakat

2016. november 10.

Hírek

Egy új kutatás szerint a tengeri műanyaghulladék gyakran olyan szagot bocsát ki, amelyet sok tengeri madár táplálékhoz társít. Az eredmények segíthetnek megmagyarázni az állatok vonzódását a hulladékhoz.

Aggasztó európai madárjövő

2015. május 14.

Hírek

Nemcsak a fecskék tűnhetnek el végleg Magyarországról, hanem a legtöbb madárfaj Európából, áll egy 27 országban 2007-től 2012-ig végzett felmérésben, aminek az eredményeit idén teszi majd közzé az Európai Bizottság.

Eltűnt 421 millió európai madár

2014. november 4.

Hírek

30 év alatt több mint 421 millióval csökkent Európában a vadmadarak száma, derült ki az Exeter Egyetem tanulmányából. Az Ecology Lettersben publikált tanulmány 25 ország több ezer egyedi vizsgálatát foglalja össze, és 144 madárfaj egyedszámának változását követi nyomon.

Felmelegedés végezhet a madárfajok felével

2014. szeptember 15.

Hírek

A tudósok 30 év statisztikai adatait tanulmányozták Észak-Amerika éghajlatáról és átvizsgáltak több ezer madármegfigyelést, valamint a szaporodás és az éghajlati viszonyok közötti összefüggésről szóló kutatásokat. Eszerint kihalás fenyegeti az észak-amerikai madárfajok több mint felét, ha az éghajlat felmelegedése tovább folytatódik.

Eljön a néma tavasz?

2013. november 29.

Hírek

Sámuel Zsuzsa szerint a válasz: sajnos igen. Cikk a drégelypalánki vasútállomásnál történt pusztításról.