Az ostorosi madaras ház kekec lakója: Horváth Róbert biológus, zoológus

2018. december 29.

Hírek

“Magyarországon nem divat, hogy megmondjuk a véleményünket és kiálljunk az elveinkért” Horváth Róbert napenergiával fűt, elektromos autót használ, madarakat gyűrűz és – ami manapság egyre ritkább – odaáll a kis közösség élére, ha egy jó ügy miatt szembe kell szállni a hatalommal.

Európai Madármegfigyelő Napok 2015

2015. október 03. - 2015. október 04.

Helyszín: országos programsorozat

Programok

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az idei rendezvényre október 3-án és 4-én, szombaton és vasárnap kerül sor.  Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a… Tovább »

40 éve a természet szolgálatában

2015. június 5.

Hírek

Egy profi mozi a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 40 évéről. Fél óra nemcsak madarászoknak, természetbarátoknak. Ha Orbán Viktor gyerekkorában a foci helyett madarászkodott volna, akkor talán most nem vernék tönkre a környezet és természetvédelmet, és a stadionok helyett értelmes célokra mennének a milliárdok.

Minden ötödik madárfaj veszélyeztetett Európában

2015. június 3.

Hírek

A fő okok: az élőhelyek eltűnése és leromlása – különös tekintettel a mezőgazdálkodással érintett területekre – valamint a klímaváltozás. Magyarország sem kivétel. Elkészült az Európai Madárfajok Vörös Listája.

Sólyomkaja pesti galambok

2014. május 31.

Hírek

Csapdákkal élve fognak be galambokat a fővárosban, hogy aztán sólymokkal etessék meg őket. Mindezt az egyik önkormányzat jóváhagyásával végzi egy cég. Az akció célja, hogy csökkenjen Budapesten a galambpopuláció.

Mit tegyek a magányos fiókával?

2014. május 3.

Hírek

Május elejétől augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kap az MME megmentendő madarakról. Pedig a legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket. A magányos(nak tűnő) tollas fióka többnyire nem árva fióka!

Ünnepeltek a madárbarátok

2014. január 12.

Hírek

Január 6-án a megemlékezés napján volt épp 40 éve, hogy a Barlang moziban megalakult a Magyar Madártani Egyesület. Ezt a közel fél évszázadot próbáltuk összefoglalni: feleleveníteni a történelmi múltat, megemlékezni Herman Ottó munkásságáról, akinek törekvései fontos szerepet játszottak az egyesület ideológiájának megalkotásában.

Madárbarátok könyve

Kiadványok

2013 novemberében megjelent a Madárbarátok könyve, a legteljesebb lakossági madárvédelmi kiadvány.  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Madárbarát kert programjához kapcsolódó, 15 fejezetet és 83 alfejezetet, 428 színes fotót és 80 madárhatározó grafikát is tartalmazó egyedülálló könyv célja, hogy az érdeklődők számára gyakorlati segítséget nyújtson a mindennapi madárvédelmi, valamint a madár témát is kiaknázó… Tovább »

Arnoldot már-már temették, de előkerült

2013. november 14.

Hírek

Tizenhat napi hallgatás után ismét előkerült Arnold, a tátrai békászó sas, aki alig egy hónap alatt repült el Szlovákiából Zambiába, 7500 kilométert megtéve jeladóval a hátán. Minden bizonnyal Kongóban kalandozott, ahol zavarják a műholdas vételt.