100 éve született Dr. Sterbetz István

2024. január 20.

Hírek

Száz éve, 1924. január 20-án, Nagyszénáson született a Dél-Alföld térségének egyik legnagyobb hatású természetvédelmi alakja, a nemzetközi hírű ornitológus, neves vadász- és szépíró, Dr. Sterbetz István.

Lapozzon bele Magyarország első átfogó madáratlaszába online

2021. október 5.

Hírek

Több száz madárfelmérő és kutató tíz évnyi munkájaként megjelent a Magyarország madáratlasza című könyv az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közös kiadásában, amely 800 oldalon, 1700 térképpel és grafikonnal, 150 fotóval mutatja be 420 vadon előforduló hazai madárfaj elterjedését, állománynagyságát, természetvédelmi helyzetét.

Az égvilágon semmi más nem érdekelt, csak a madarak – 90 éves Schmidt Egon

2021. június 30.

Hírek

Schmidt Egon neve generációk számára egyet jelent a madarak, és a természet szeretetével és megfigyelésével. Írásai és rádióműsora révén sokan, sokat tanultunk a természetről. Környezetünk változásáról, és kacskaringós életútjáról – a kitelepítéstől a Kossuth-díjig – Sarkadi Péter beszélgetett.

Érteni és szeretni kell a természetet, ez a lényeg: 90 éves Schmidt Egon

2021. június 20.

Hírek

Több tízezer ember köszönheti a természet iránti rajongását Schmidt Egonnak, aki 2021. június 16-án ünnepelte 90. születésnapját! Schmidt Egonnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is sokat köszönhet, hiszen az egyesület alapító tagja volt, jelenleg is tiszteletbeli elnöke.

Az ostorosi madaras ház kekec lakója: Horváth Róbert biológus, zoológus

2018. december 29.

Hírek

“Magyarországon nem divat, hogy megmondjuk a véleményünket és kiálljunk az elveinkért” Horváth Róbert napenergiával fűt, elektromos autót használ, madarakat gyűrűz és – ami manapság egyre ritkább – odaáll a kis közösség élére, ha egy jó ügy miatt szembe kell szállni a hatalommal.

Európai Madármegfigyelő Napok 2015

2015. október 03. - 2015. október 04.

Helyszín: országos programsorozat

Programok

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az idei rendezvényre október 3-án és 4-én, szombaton és vasárnap kerül sor.  Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a… Tovább »

40 éve a természet szolgálatában

2015. június 5.

Hírek

Egy profi mozi a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 40 évéről. Fél óra nemcsak madarászoknak, természetbarátoknak. Ha Orbán Viktor gyerekkorában a foci helyett madarászkodott volna, akkor talán most nem vernék tönkre a környezet és természetvédelmet, és a stadionok helyett értelmes célokra mennének a milliárdok.

Minden ötödik madárfaj veszélyeztetett Európában

2015. június 3.

Hírek

A fő okok: az élőhelyek eltűnése és leromlása – különös tekintettel a mezőgazdálkodással érintett területekre – valamint a klímaváltozás. Magyarország sem kivétel. Elkészült az Európai Madárfajok Vörös Listája.

Sólyomkaja pesti galambok

2014. május 31.

Hírek

Csapdákkal élve fognak be galambokat a fővárosban, hogy aztán sólymokkal etessék meg őket. Mindezt az egyik önkormányzat jóváhagyásával végzi egy cég. Az akció célja, hogy csökkenjen Budapesten a galambpopuláció.