Vízfelesleg, a nem létező fogalom

2024. április 29.

blog

„Egyetlen település sem vonhatja ki magát a klímaváltozással kapcsolatos, szükséges intézkedések megtétele alól, melyek kiterjedhetnek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére (mitigáció), illetve az éghajlatváltozás által okozott hatásokra való felkészülésre, az azokhoz való hatékony alkalmazkodásra (adaptáció), egyszersmind az emberi élet és egészség, továbbá a természeti és művi környezet értékeinek védelmére.”

Lányi András: Nincs hová visszavonulni

2023. április 9.

Hírek

Mesebeszéd, hogy a globális piacgazdaságnak ne volna megfelelő válasza az ökológiai katasztrófa kihívására! Mára a piac beárazta létforrásaink pusztulásával kapcsolatos félelmeinket, és az e téren mutatkozó élénk kereslet kiszolgálására új, jövedelmező iparágakat teremt a megújuló energiaforrásoktól a hulladék-újrahasznosításon keresztül a lebomló műanyagokig.

A klímaváltozás ellen nincs vakcina

2021. január 22.

Hírek

„Hacsak nem gyorsítjuk fel az alkalmazkodást, egyre nagyobb lesz a szegénység, a vízhiány, a mezőgazdasági károk és a migráció további erősödése óriási emberveszteséggel” – 120 ország több mint háromezer tudósa adott ki figyelmeztetést.

Minden madár megsínyli a klímaváltozást

2019. július 26.

Hírek

A madarak különböző stratégiákkal képesek alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, tempójával azonban nem tudnak lépést tartani. Így akár az olyan alkalmazkodóképes fajok is, mint a széncinege, a füsti fecske és a szarka is veszélyeztetetté válhatnak hosszútávon.

A Fehér Ház továbbra is klímaszkeptikus

2018. november 24.

Hírek

A klímaváltozás már hatást gyakorol az amerikai és a világgazdaságra – állítja egy több amerikai minisztérium és kormányzati szervezet által készített jelentés. A Fehér Ház pontatlannak minősítette a tegnap nyilvánosságra hozott anyagot.

Bízhatunk-e a negatív emissziókban?

2017. december 28.

Hírek

Az éghajlatvédelemben emissziónak nevezzük az üvegházhatású gázok (ühg-k) kibocsátását a levegőbe. A negatív emisszió pedig ennek az ellentétje: a korábban kibocsátott ühg-k kivonása a levegőből. A politikai tétlenség miatt kerültek napirendre a negatív emissziók

Éghajlatváltozás: mentés másként?

2015. augusztus 25.

Hírek

Ma már mindenki biztos benne, hogy jövőre megsülünk, de ha mégsem, akkor elvisz az ár, vagy jégpáncél ejt foglyul bennünket. Az időjárási csapások a címlapokra kúsztak; naponta halljuk, hogy jó, ha hozzászokunk a szélsőséges időjáráshoz és beletörődünk, hogy árvizek, szélviharok, ónoseső, vagy éppen méteres tavaszi hó keserítik meg az életünk.

Livestock and Climate Change- regionális képzés és műhelybeszélgetés

2014. október 27. - 2014. október 31.

Helyszín: Budapest, Gödöllő

Programok

Szíves figyelmükbe ajánlom a 2014. október 27-31. között a Szent István Egyetemen és Budapesten megrendezendő "Livestock and Climate Change" regionális képzést és műhelybeszélgetést, amelyet az EU FP7-es keretprogramjának AnimalChange című projektje szervez.  A három napos képzés során a jelentkezők a klímaváltozás állatállományra gyakorolt hatásával ismerkedhetnek meg, illetve adaptációs és mitigációs stratégiákat sajátíthatnak el. A műhelybeszélgetés… Tovább »