Ez az ősrégi moha lehet az utolsó mohikán

2023. december 3.

Hírek

Több mint 400 millió éves a Tibeti-fennsíkon őshonos Takakia nevű ritka mohafaj, ami fantasztikus ellenállóképességéről híres. A legszélsőségesebb időjárási körülményekhez alkalmazkodó növényt azonban most mégis a kihalás fenyegeti, méghozzá a gyorsuló klímaváltozás miatt.

Graffiti helyett zöldfal Bécsben

2021. szeptember 29.

Hírek

A metróépítéseket körülvevő kerítések kizöldítésével kísérletezik a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien. Az első zöld építési kerítés a napokban készült el a Pilgramgassénál. Az ötven négyzetméteres zöldfal nemcsak szemet gyönyörködtető látvány, de felfogja a port és megköti a szén-dioxidot is.

Óriási bukta az óbudai légtisztító mohafal

2018. május 30.

Hírek

Meglehetősen szomorú látvány Óbudán, a Kolosy térnél álló csontszáraz, barna high tech mohafal. Ez egy kisebb óriásplakát méretű, dizájnos fémkeretbe foglalt állítólagos légtisztító szerkezet, leginkább olyan, mintha egy stadion eredményjelzőjéhez mindkét oldalán egy-egy padot csavaroztak volna.

Mohával mérik a légszennyezést

2017. augusztus 24.

Hírek

Tudósok szerint a mohatelepek formája megváltozik ” nitrogén szennyezett” és aszályos területen, így alkalmas lehet bioindikátornak. A világ minden részén, városokban köveken és fákon előforduló tujamohák a japán kutatók szerint alkalmasak a légköri változások hatásának mérésére, így egy olcsó lehetőséget biztosítanak a városi szennyezés monitorozására.

1500 évet túlélő moha

2014. március 17.

Hírek

Kisarjadt a laborban az a szubantarktikus régióból származó moha, amely a kutatók számításai szerint több mint 1500 évet töltött az örök jég alatt.

Moha bácsi is Széchenyi-díjas

2014. március 15.

Hírek

Március 14-én Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök társaságában átadta a 2014-es Széchenyi-díjakat. A 19 kitüntetett egyike PÓCS TAMÁS botanikus, ökológus, akadémikus, akit tanítványai Moha bácsinak becéznek.