Fókuszban Gemenc vadmacskái

2019. március 19.

Hírek

A Duna alsó szakaszát képző Gemenc vadmacska populációja eltűnőben van. Elterjedése az elmúlt évtizedekben keletre tolódott, a Dunántúl jelentős részéről eltűnt.

Füleld le a baglyokat! – Te így segíthetsz.

2018. április 9.

Hírek

Az MME legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felméréséhez kérte a lakosság segítségét. A januári aktívitásra alapozva most egy új, kétrészes akcióban elsőként a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok (májusban pedig majd a füleskuvikok) fészkelő állományának felmérésében számítanak a lakosság segítségére.

Fagyott kézzel odvakban turkáltunk

2017. november 7.

Hírek

A terepjáró meredeken kapaszkodott felfelé a hepehupás, agyagos földúton, de aztán végre lekanyarodtunk egy lágyabban ringató szakaszra. Az út szélén frissen vágott farakás fehérlett. Rosszat sejtve szálltunk ki a járműből. Bogarak monitorozása a Balaton-felvidék tölgyeseinek védelmében.

Minden ötödik madárfaj veszélyeztetett Európában

2015. június 3.

Hírek

A fő okok: az élőhelyek eltűnése és leromlása – különös tekintettel a mezőgazdálkodással érintett területekre – valamint a klímaváltozás. Magyarország sem kivétel. Elkészült az Európai Madárfajok Vörös Listája.

A Nyugat-magyarországi Egyetem környezeti állapotának felmérése és a környezeti teljesítményét monitorozó rendszer kialakítása

Szakdolgozatok

Diplomamunkámban a Nyugat- magyarországi Egyetem környezeti állapotát, valamint hivatali rendszerét vizsgáltam felül. Dolgozatomban az elméleti és történelmi áttekintést követően összefoglaltam az egyetem soproni telephelyén elhelyezkedő épületek környezeti állapotát, valamint 2009-s év előtt történt fejlesztéseket. Felméréseimhez kérdőíveket készítettem a dolgozók és hallgatók részére, melyek ere. Végül javaslatokat dolgoztam ki az egyetem környezetterhelésének csökkentése érdekében.

Magyar bucót fogtunk a Marcalon

2013. október 18.

Hírek

Erős Tibor és csapatának vizsgálatai szerint a három évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa óta rohamosan javul a Marcal halfaunája. Egy terepnapot a halbiológusokkal töltöttem a folyón.

Élve vagy halva vizsgáld az ízeltlábúakat?

2013. szeptember 22.

Hírek

A legtöbb rendszertani csoport (madarak, emlősök, növények, stb.) monitorozása úgy történik, hogy az nem jár az alanyok pusztulásával. Ehhez képest az ízeltlábúaknál a talajcsapdázás, a fűhálózás és a fénycsapdázás során egyaránt elpusztulnak az állatok. Biztos, hogy jól van ez így?

Biológusok Hany Istók nyomdokán

2012. július 3.

Hírek

Június 22-24-én a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság, alig egy hónap szünet után ismét teljes hétvégés felmérést tartott 43 szakértő részvételével. A helyszínt ezúttal a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai jelölték ki a Bősárkány falu közelében elterülő Pintér-Hanyon.