Bárki lehet ürgemonitorozó!

2024. április 16.

Hírek

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer Ürgemonitorozó Programja közel 25 éve követi nyomon ennek a fokozottan védett kisemlősnek az országos állomány változásait. A szakemberek minden év áprilisában szabványos ürgelyuk-számolási módszerrel becslik meg, hogy az előző évekhez képest hogyan változik az ürgeállomány Magyarországon. A feladat azért nem egyszerű, mert ilyenkor kb. egy hét áll rendelkezésre arra, hogy ezt… Tovább »

Boruljon a fertő-tavi monitoring bili

2022. április 2.

Hírek

Havi nettó 5 millió forintért látja el a biológiai monitoringot a területen az un. irányított alvállalkozó, akinek a szerződését a „Fertő tó barátai” csoport hozta nyivánosságra a Facebookon. Vajon hogyan lehet online ellátni a biológiai monitoringot a Fertő tavon?

Fókuszban Gemenc vadmacskái

2019. március 19.

Hírek

A Duna alsó szakaszát képző Gemenc vadmacska populációja eltűnőben van. Elterjedése az elmúlt évtizedekben keletre tolódott, a Dunántúl jelentős részéről eltűnt.

Füleld le a baglyokat! – Te így segíthetsz.

2018. április 9.

Hírek

Az MME legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felméréséhez kérte a lakosság segítségét. A januári aktívitásra alapozva most egy új, kétrészes akcióban elsőként a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok (májusban pedig majd a füleskuvikok) fészkelő állományának felmérésében számítanak a lakosság segítségére.

Fagyott kézzel odvakban turkáltunk

2017. november 7.

Hírek

A terepjáró meredeken kapaszkodott felfelé a hepehupás, agyagos földúton, de aztán végre lekanyarodtunk egy lágyabban ringató szakaszra. Az út szélén frissen vágott farakás fehérlett. Rosszat sejtve szálltunk ki a járműből. Bogarak monitorozása a Balaton-felvidék tölgyeseinek védelmében.

Minden ötödik madárfaj veszélyeztetett Európában

2015. június 3.

Hírek

A fő okok: az élőhelyek eltűnése és leromlása – különös tekintettel a mezőgazdálkodással érintett területekre – valamint a klímaváltozás. Magyarország sem kivétel. Elkészült az Európai Madárfajok Vörös Listája.

A Nyugat-magyarországi Egyetem környezeti állapotának felmérése és a környezeti teljesítményét monitorozó rendszer kialakítása

Szakdolgozatok

Diplomamunkámban a Nyugat- magyarországi Egyetem környezeti állapotát, valamint hivatali rendszerét vizsgáltam felül. Dolgozatomban az elméleti és történelmi áttekintést követően összefoglaltam az egyetem soproni telephelyén elhelyezkedő épületek környezeti állapotát, valamint 2009-s év előtt történt fejlesztéseket. Felméréseimhez kérdőíveket készítettem a dolgozók és hallgatók részére, melyek ere. Végül javaslatokat dolgoztam ki az egyetem környezetterhelésének csökkentése érdekében.