Az ember vége, a természet esélye

2023. október 13.

Hírek

Miért problémás a Balaton körbeépítése? Miért vallott kudarcot az akadémia balatoni kutatóintézetének átalakítása? A konzerváló természetvédelem problematikája és az invízív fajok. A hódvisszatelepítés kérdőjelei. Erdeinkben több a szalonnasütő, mint a nagyragadozó, a magyar természetvédelem romokban. „Mérhetetlen megkönnyebbülés, hogy nem kell a magyar tudományos mocsárban úszkálni”- mondja podcastunkban Jordán Ferenc hálózatkutató biológus, rendszerökológus.

Orbán gazdasági érdekei felülírják a Balaton ökológiáját

2019. november 8.

Hírek

Az Orbán/ Tiborc/Mészáros családi gazdasági érdekkör lassan bekebelezi a  Balatont, a közpénzből megvalósuló fairtásos szállodaberuházások mellett a nádirtásokkal és feliszapolódással járó tájrombolás komoly ökológiai károkat okoz a magyar tengerben.  A nádasirtásokkal kapcsolatban kongatja a vészharangot Jordán Ferenc, a Balatoni Limnológia Intézet igazgatója.

Felgyorsult a Balaton hínárosodása

2018. június 28.

Hírek

Idén a korai meleg és a jó vízminőség miatt ugrásszerűen nőtt a hínár mennyisége a Balatonban, ami a korábbiaknál jóval nagyobb feladatot jelent a balatoni strand- és kikötő-üzemeltetőknek, de kedvez a tó ökológiájának – mondta Tóth Viktor limnológus.

Kánikulában is kiváló minőségű a Balaton vize

2017. július 7.

Hírek

Fenékig átlátszó a tó vize, annyira tiszta, írják nyaralóknak szóló jelentésükben az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársai. A parti zónában megjelenő zöldalgák is a kedvező ökológiai körülményekre utalnak. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete 90 éve végzi hidrobiológiai és környezetvédelmi kutatásait.

Csődközelben a Balatoni Limnológiai Intézet

2016. augusztus 24.

Hírek

Nehéz helyzetbe került az ország legrégebbi kutatóbázisának számító, 70 éves tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet (BLI). Egyelőre csak remény van arra, hogy megfelelő fenntartási és kutatási forráshoz juthat az intézmény, legalább a tó állapotának alapszintű nyomon követéséhez.

Nem harap a balatoni algagyep

2015. augusztus 10.

Hírek

Kellemetlenséget okozhatnak, de semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelentenek azok a víz felszínén lebegő algagyepdarabok, amelyeket az utóbbi napokban láthattak a Balatonon strandolók a tó több pontján – hangsúlyozza a Magyar Tudományos Akadémia mai közleménye.

Nyílt nap a Balatonról

2014. július 18.

Helyszín: Tihany, Klebelsberg Kuno u. 3

Programok

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont  Balatoni Limnológiai Intézet  NYÍLT NAPOT  rendez.  Rendezvényünk célja a Balaton élővilágának bemutatása, illetve az intézetünkben folyó kutatások megismertetése. A nyílt nap ideje:  2014. július 18. (péntek), 9.00-16.00 óra között Helyszín:  MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet  8237 Tihany, Klebelsberg Kuno u. 3. (a hajóállomás mellett) PROGRAMAJÁNLÓ   Terepi bemutatók az… Tovább »