Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek a műanyagszemét miatt

2024. február 23.

Hírek

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, s így egyre több kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából. Az európai tudományos szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia is tagja.

A latrinától a tervezett elavulásig

2024. január 23.

Hírek

Hogyan kezelték a szemetet abban a korban, amikor főként lebomló szerves hulladékot termeltek az emberek? Mi lesz a levágott testrészekkel? Mi az a tervezett elavulás, amelyet minden okostelefonba beterveznek, és mit kezdünk a szeméttel Magyarországon?

A Nyugat következő műanyaghulladék-lerakója

2023. november 22.

Hírek

A katonai diktatúra által uralt Mianmar lett a fejlett világ műanyagszemetének új lerakata, miután Kína majd Vietnám, Thaiföld és Malájzia is szigorított a behozatali szabályain.

Műanyagszennyezésben az USA a vezető

2021. december 4.

Hírek

Az amerikai szövetségi kormány friss tanulmánya szerint az olcsó, sokoldalúan felhasználható műanyagok megjelenése „bármerre is nézünk, a műanyaghulladék világméretű özönét eredményezte”, a tengerbe dobott és a vízi élővilágot fenyegető, eldobható műanyagok legnagyobb része mögött az Egyesült Államok áll.

Rengeteg műanyagot esznek meg a tengeri teknősök

2021. augusztus 4.

Hírek

Műanyagtöredékeket mutattak ki a kutatók az Ausztrália keleti és nyugati partvonala mentén kisodródott vagy véletlenül kifogott fiatal tengeri teknősök szervezetében – derült ki egy új tanulmányból.

A Tisza nevében – Megrázó film készült a tiszai szeméthelyzetről

2021. április 23.

Hírek

Évente több milliónyi műanyagpalack úszik le a Tiszán. A háztartási hulladék részben a szemétszállítás hiányaként kerül a folyóba Kárpátalján – derül ki Ljasuk Dimitry ukrán-magyar gyökerekkel rendelkező természetfilmes A Tisza nevében című filmjéből.

Ismét elárasztotta a szemét a Tiszát

2021. február 7.

Hírek

Árad a Tisza, a folyó felső szakaszára újra nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik, amelynek kiszedése pénteken megkezdődött – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

Nagy jövő előtt állnak a műanyaglebontó mikrobák

2020. május 2.

Hírek

Olyan mikrobákat alkottak meg a fejlesztők, amelyek szobahőmérsékleten hetek, illetve sok esetben napok alatt bármilyen műanyag hulladékot, így polietilént, polipropilént és polisztirolt is lebontanak. Persze inkább a felhasználást kellene csökkenteni.