Kinyírták a kontinens élővilágát az EU-s mezőgazdasági támogatások

2020. január 4.

Hírek

Az új Európai Bizottság meghirdette a „zöld megegyezést”, és publikálta is annak főbb kereteit, illetve az EU-ban elért „eredményeket”. A New York Times szerint viszont éppen Brüsszel legnagyobb újraelosztó mechanizmusa az, amely mostanra visszafordíthatatlan környezeti károkhoz és az élővilág nagy részének eltűnéséhez vezetett.

Drámaian csökken a vizes területek nagysága világszerte

2018. október 2.

Hírek

Világszerte riasztó mértékben csökken a fajokban különösen gazdag vizes területek kiterjedése. 1970 és 2015 között a vizes területek 35 százaléka tűnt el a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint a tengerparti és folyótorkolati régiókban folyó városépítkezések miatt – áll a ramsari egyezmény titkári hivatalának új jelentésében. A vizes területek állat- és növényvilágának 25 százalékát a kihalás fenyegeti.

Egyre súlyosabb a globális foszforszennyezés

2018. január 27.

Hírek

Veszélyesen magas szintű a világ édesvízi vízgyűjtő területein az ember által előállított foszfor szennyezése, a legsúlyosabban szennyezett térségek az oroszországi Aral-tó, a kínai Sárga-folyó menti Huang-ho térsége, a indiai Indus és Gangesz folyók és Európában a Duna vízgyűjtő területe az Amerikai Geofizikai Unió folyóiratában közzétett tanulmány szerint.

Ennyire környezetszennyező mindennapi kenyerünk

2017. február 28.

Hírek

Nagy a környezetterhelése a mindennapi kenyérnek, főleg a gabonatermeléshez felhasznált műtrágya növeli jelentősen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Egy Nagy-Britanniában árusított, 800 grammos kenyér 589 gramm szén-dioxid kibocsátásával jár.

A klímaváltozás miatt növekedhet a biodiverzitásra veszélyes ammóniakibocsátás

2017. január 25.

Hírek

Van-e kapcsolat az ammóniakibocsátás és a klímaváltozás között? Mérhető-e valamilyen módszerrel, hogy az időjárási elemek miként befolyásolják a legelő állatok ammóniakibocsátását, és ez hogyan hat a légszennyezettségre? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság Felkészülés a Klímaváltozásra Albizottságának ülésén.

Műtrágya gyilkol a Mexikói-öbölben

2016. június 13.

Hírek

Egyre nő a Mexikói-öböl azon része, ahol a szárazföldről bemosott műtrágya elvonja a tengervíz oxigéntartalmát. A zóna a Mississippi folyó torkolatától kezdődik, és több mint 15 ezer négyzetkilométert foglal el.

200 millió tonnára nő a világ műtrágyaigénye

2015. február 19.

Hírek

2018-ra a világ trágyaigénye meghaladhatja a 200,5 millió tonnát, ami 25 %-kal magasabb szintet jelent a tíz évvel korábbihoz képest. A friss FAO-jelentés 1,8 %-os éves növekedést jósol.

850 tonna műtrágya süllyedt a Dunába

2015. február 13.

Hírek

Elsüllyedt szerdán egy műtrágyát szállító uszály a Duna romániai szakaszán, a Vaskapu-szoros kezdete előtt fekvő Ómoldova (Moldova Veche) térségében – közölte a Mediafax hírügynökség.

Az államtitkár nem lát a szemével

2014. szeptember 25.

Hírek

Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő a saját szemével látta a permetezés okozta károkat Kishantoson, de Nagy István államtitkár szerint nem volt permetezés, mert nem volt. Minden csepp vegyszer, ami Kishantos földjeire hullott, örök jelképe marad a pusztításnak, a haszonlesésnek, az esztelenségnek és az embertelenségnek.

Hibrid fűfajjal az üvegházhatás ellen

2013. november 10.

Hírek

Új hibrid fűfajt állítottak elő japán és kolumbiai kutatók a műtrágyák okozta üvegházhatású gázkibocsátás visszaszorításához. A japán Mezőgazdaság-tudományi Nemzetközi Kutatóközpont és a kolumbiai Trópusi Mezőgazdasági Nemzetközi Központ szakemberei egy Afrikában őshonos és Latin-Amerikában is termő, a Brachiaria nemzetségbe tartozó fűfajra alapozták munkájukat.