Klímaváltozás és algavirágzás

2023. október 26.

Hírek

Az Egyesült Királyság legnagyobb édesvízi tavában idén nyáron minden idők legrosszabb szintjét érte el az algavirágzás. Lough Neagh tóban – egy Észak-Írországban található tó, amely nagyobb, mint Málta- a kékalga virágzása indult meg nagy területen, amely negatív hatással lehet az emberekre, növényekre és állatokra.

Az erdei égésgátlók pro kontra hatása

2023. június 23.

Hírek

Erdőtüzeknél gyakran láthatunk felvételeket, amelyeken repülőgépről vagy helikopterekről egy élénk piros anyagot, a Phos-Chek néven ismert égésgátlót szórnak a lángoló erdők szélén. A vízben feloldott és kipermetezett keverék összetett hatással gátolja meg a növényzet égését, de miből is áll és milyen a hatása?

Elszálló árak, leálló gyárak

2022. március 10.

Hírek

Leállnak a műtrágyagyártók, élelmiszerválság közeleg. Átmenetileg leállítja ammóniatermelését a Nitrogénművek Zrt.: a Bige László vezette műtrágyagyártó cég ezt az ukrajnai háború által teremtett rendkívüli gazdasági helyzettel, és a földgázárak duplázódásával indokolta.

Megduplázódhat a búza ára Putyin ukrajnai háborúja miatt

2022. március 1.

Hírek

Erre hívja fel a figyelmet a BBC összeállítása, amely emlékeztet arra, hogy Oroszország és Ukrajna adja a világ búzaexportjának egynegyedét, kukoricaexportjának 20 százalékát és napraforgó-kivitelének felét.

Kinyírták a kontinens élővilágát az EU-s mezőgazdasági támogatások

2020. január 4.

Hírek

Az új Európai Bizottság meghirdette a „zöld megegyezést”, és publikálta is annak főbb kereteit, illetve az EU-ban elért „eredményeket”. A New York Times szerint viszont éppen Brüsszel legnagyobb újraelosztó mechanizmusa az, amely mostanra visszafordíthatatlan környezeti károkhoz és az élővilág nagy részének eltűnéséhez vezetett.

Drámaian csökken a vizes területek nagysága világszerte

2018. október 2.

Hírek

Világszerte riasztó mértékben csökken a fajokban különösen gazdag vizes területek kiterjedése. 1970 és 2015 között a vizes területek 35 százaléka tűnt el a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint a tengerparti és folyótorkolati régiókban folyó városépítkezések miatt – áll a ramsari egyezmény titkári hivatalának új jelentésében. A vizes területek állat- és növényvilágának 25 százalékát a kihalás fenyegeti.

Egyre súlyosabb a globális foszforszennyezés

2018. január 27.

Hírek

Veszélyesen magas szintű a világ édesvízi vízgyűjtő területein az ember által előállított foszfor szennyezése, a legsúlyosabban szennyezett térségek az oroszországi Aral-tó, a kínai Sárga-folyó menti Huang-ho térsége, a indiai Indus és Gangesz folyók és Európában a Duna vízgyűjtő területe az Amerikai Geofizikai Unió folyóiratában közzétett tanulmány szerint.

Ennyire környezetszennyező mindennapi kenyerünk

2017. február 28.

Hírek

Nagy a környezetterhelése a mindennapi kenyérnek, főleg a gabonatermeléshez felhasznált műtrágya növeli jelentősen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Egy Nagy-Britanniában árusított, 800 grammos kenyér 589 gramm szén-dioxid kibocsátásával jár.