A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Erre hívja fel a figyelmet a BBC összeállítása, amely emlékeztet arra, hogy Oroszország és Ukrajna adja a világ búzaexportjának egynegyedét, kukoricaexportjának 20 százalékát és napraforgó-kivitelének felét.

A chicagói tőzsde azonnal reagált az ukrajnai válságra: pénteken 13 éves rekord magasságba nőtt a búza jegyzése. A BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint akár meg is duplázódhat egy év alatt.

A kukorica ára 20 százalékkal lehet magasabb a globális piacokon, ahol hiány és áremelkedés egyszerre köszönthet be. Ez különösen ott okozhat komoly gazdasági problémát és társadalmi feszültséget, ahol Oroszországból és Ukrajnából importált gabonából oldották meg a hazai ellátást. Ez a helyzet Egyiptomban, Törökországban és sok afrikai államban. Ukrajna búza- és kukoricaexportjának több mint 40 százaléka irányult tavaly a Közel-Keletre, illetve Afrikába.

Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre megszüntette a kivitelt: az Azovi-tengeren a hajókat leállították a kikötőkben.

A kukorica árának emelkedése meghatározó az állattenyésztésben, ahol emiatt növekedhetnek a költségek, melyeket áthárítanak a fogyasztókra. Oroszország a világ legnagyobb műtrágyatermelője, és már eddig is volt hiány. Emiatt nőttek az árak. Most a gazdáknak még mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlniuk, mert általános áremelkedés várható a műtrágyapiacokon is – jósolja a BBC.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás