A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

A világ gabonaexportjának csaknem egyharmadát Oroszország és Ukrajna adta. Eddig. Sok szakértő felteszi mostanában a kérdést, hogy Brazília, a világ harmadik legnagyobb kukoricaexportőre vajon pótolhatja-e az ukrán és orosz exportot.

Igen is, meg nem is” – válaszolta a francia közszolgálati RFI kérdésére a szakértő. Jean-Yves Carfantin szerint Brazília képes fokozni gabonaexportját, de nem oda, ahova Oroszország és Ukrajna szállított búzát és kukoricát. Utóbbi két országnak Észak-Afrika és a Közel-Kelet a legfőbb exportpiaca, míg a braziloknak Kína.

Peking máris jelezte Brazíliának, hogy igényt tart a többletgabonára, amennyiben a termés ezt lehetővé teszi. Kínaiak nagy termőföldeket vásároltak Latin-Amerikában, különösen Argentínában és Brazíliában. Az élelmiszerbiztonságot, amely abszolút prioritás Peking számára, csakis így tudják megteremteni az 1,4 milliárd lakosú országnak.

Ráadásul Brazíliában is szárazság pusztít, tehát egyáltalán nem biztos, hogy lesz többletexport – mutat rá a szakértő, aki azt is hangsúlyozta, hogy a világméretű műtrágyahiány Brazíliában is hátráltatja a mezőgazdasági termelést. A magas földgázár miatt ugyanis sok műtrágyagyártó csökkentette vagy épp leállította termelését a világban. Brazília jelentős műtrágyaimportőr, a behozatal 20 százaléka pedig Oroszországból érkezett eddig. Ez annyiban nem meglepő, hogy az oroszok a világ legnagyobb műtrágyatermelői és exportálói voltak az Ukrajna elleni katonai támadás előtt.

„Most az a helyzet, hogy a brazil vásárlók hiába adtak előleget az orosz műtrágya behozatalára, mert valószínűleg csak jóval kevesebb érkezik, viszont jóval magasabb áron” – mondta a francia szakértő. Ebből pedig az következik, hogy a termés gyengébb lehet a vártnál – közölte Jean-Yves Carfantin.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás