Városi klímastratégiák – fogatlan papír tigrisek

2024. április 5.

Hírek

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elemzése szerint a települési klímastratégiákban rögzített célkitűzések 2030-ig nagy valószínűséggel nem fognak megvalósulni, hiszen számos önkormányzat – sokszor az Európai Bizottság által is támadott kiemelt beruházások köntösébe bújtatva az állam által is támogatva – a klímavédelmi célok eléréséhez kapcsolódó tevékenységekkel gyökeresen ellentétes fejlesztéseket valósít meg a területén.

Március 20-a a Visszavadítás Nemzetközi Napja

2024. március 20.

Hírek

A természet helyreállítása nem a múltba tekintést, hanem az élhető jövőt jelenti. 2021 óta március 20-a a Visszavadítás Nemzetközi Napja – ünnepeljük közösen!

A rengeteg az üres lakás ellenére mégis beépítik nagy tavaink környékét

2023. december 12.

Hírek

Ha csak a tavak menti településekre koncentrálunk, feltűnik, hogy a Balatonnál megdöbbentő a helyzet az üres lakások arányát tekintve. A lesújtó adatok fő oka az lehet, hogy a magyar kormány az építési beruházásban látja a gazdaság motorját, ezért ezt többéle módon támogatja, illetve igényt is teremt hozzá.

Az EU természethelyreállítási jogszabálya közelebb került a megvalósuláshoz

2023. november 11.

Hírek

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége üdvözli, hogy november 9-én, csütörtökön késő este lezárultak az intenzív tárgyalások az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a EU Tanács között az EU Biodiverzitás Stratégia keretében ígért természethelyreállítási jogszabályról, és a három intézmény között politikai megállapodás született. Bár örömmel látjuk, hogy az eredetileg a törvény hatálya alá tartozó… Tovább »

Nádpusztulás a Balaton partján

2023. október 27.

Hírek

A balatoni nádpusztulás okaira rávilágító, részletes szakmai anyagot követően elkészült a rövidebb és látványosabb videós változat, melyben Dr. Pomonyi Piroska ökológus szakmai érvei mellett megszólalnak a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége tagjai, és Dr. Keresztes László Lóránt, a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke is.

A kormánypártiak miatt nem került a Parlament elé a balatoni nádpusztulás megoldásáról szóló javaslat

2023. október 22.

Hírek

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége balatoni munkacsoportjának tagjai október 17-én a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának rendkívüli ülésén jártak, aminek első napirendi pontja a „Tájékoztató a balatoni nádasok romló állapotáról, a további nádpusztulás megelőzésének lehetőségeiről” volt. Az ülésen kivételesen kormánypárti meghívottak is jelen voltak, érdeklődést mutattak a téma iránt, és bár mindenki látszólag egyetértett… Tovább »

Egyre több helyen pusztul a balatoni nádas

2023. szeptember 8.

Hírek

A Nagy Tavak civiljei néhány hete Tihanyban, illetve Paloznak és Alsóörs környékén is észleltek már nagy kiterjedésű nádpusztulást, amiről azóta több online felületen olvashattunk beszámolót. Ökológus szakértőt kérdeztünk, aki műholdképek alapján azt válaszolta, hogy “a nádas víz felőli oldalán nagyon sokfelé egy sávban kiszáradás vagy hasonló tapasztalható. Pálköve-Balatonrendesnél, a Hajógyári-öbölben kiterjedtebb, a Szerdahelyi-öblöt pedig szinte… Tovább »

Közösen óvjuk meg a Balatont az Orbán kormány pusztítása ellen!

2023. július 30.

Hírek

Az egyre nagyobb nyomás alatt álló magyarországi tavak érdekképviseleti szervezeteit tömörítő Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége a június 23-25. között Székesfehérváron tartott Zöld Országos Találkozón jelentette be a Balaton vízpartjának védelme és rehabilitációja érdekében indított akcióját.

Hogyan tovább Fertő part? Zöldek az orbáni országrombolás ellen

2023. július 25.

Hírek

Kun Zoltán tájépítész, természetvédelmi szakember, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége elnöke, a Fertő tó barátai egyesület szakértője fogalmazta meg a szövetségük álláspontját, követelésüket a Fertő tavi projekttel kapcsolatban, a július 22.-én tartott megemlékezésünkön. Felszólt Rodics Katalin a Greenpeace Magyarország nevében, és Litkai Gergely Karinthy-gyűrűs humorista

Meglepő, de törékeny természetvédelmi győzelem

2023. július 13.

Hírek

Tegnap délben, hosszas küzdelem után győzelmet aratott a természetvédelem ügye: az Európai Parlament  336 igen, 300 nem, 13 tartózkodás mellett elfogadta a természethelyreállítási törvényt (Nature Restoration Law).