Gombnyomásra etetnek a 26 emeletes kínai disznóólban

2022. november 28.

Hírek

Hatalmas lakóháznak látszó épület áll a kínai Hupej tartomány Ocsou városának szélén, de nem emberek laknak benne: a 26 emeletes épület a világ legnagyobb disznóólja, ahol évente 1,2 millió állatot vágnak le. A dolgozók csak hetente egyszer mehetnek ki.

Két év múlva az angol boltok polcain lesz a műhús

2021. május 20.

Hírek

A laborban fejlesztett műhúsok várható fogadtatása a fejlett világban egyre kedvezőbb lehet, a vegetarianizmus fő okai között ugyanis ma már fontos helyen áll a vágóhidakkal szembeni ellenszenv és a környezetvédelem. A műhúsokat ugyan állati eredetű mintákból fejlesztik-növesztik, de egyrészt nem kell hozzá az állatokat levágni, és még tömegesen tartani sem – utóbbi a környezeti terhelés… Tovább »

Az import zöldség vagy a helyi hús okoz kevesebb környezeti kárt?

2021. május 11.

Hírek

A fenntarthatóbb élelmezés témában gyakran hangzik el, hogy minél közelebbről származik az élelmiszer, annál jobb, és hogy törekedjünk arra, hogy helyi élelmiszert fogyasszunk, ez azonban nem mindig van így. Tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy ne értékeljük túl a szállítás környezeti lábnyomát, ha élelmiszerekről van szó.

Már a harmadik marhavágóhíd „vérzett el” a Nébih ellenőrzésen

2021. február 17.

Hírek

Ismét súlyos higiéniai hiányosságokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy vágóhídon, ez alkalommal Vas megyében. Az üzemben tapasztaltak, többek közt az eszközfertőtlenítők működésképtelensége és a higiénikus kézmosás feltételeinek hiánya miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét.

Az olcsó hús ideje hamarosan lejár

2013. január 12.

Hírek

Gigantikus méreteket ölt az emberiség húséhsége, 2012-ben 300 millió tonnás rekordot ért el. A látszólag olcsó nagyüzemi hús sokkal drágább. A vásárló háromszor fizet: a megvételkor, az adóval az új istállóknak és a vágóhidaknak, és megfizeti az okozott környezeti és egészségügyi károkat is.