A Föld 10 legnagyobb napelemparkja 2021-ben

2021. szeptember 29.

Hírek

A fejlődés és az egy adott területen történő letelepített kapacitások mértéke oly mértékben növekedett az elmúlt években, hogy már szinte havonta egy megújult rangsort lehet felállítani. Mint tudjuk a napelemes rendszerek mondhatni nem rendelkeznek méretkorláttal, így az sem kizárt, hogy a jövőben az alábbi listában bemutatott napelemparkoknál is jóval nagyobbak foglalják el az első helyeket.

Nem csodaszer a sivatagi napelempark, sőt

2021. február 13.

Hírek

A sivatagokról azt gondolhatnánk, hogy ideális helyszínei a naperőművek telepítésének, hiszen óriási nyílt terepek, általában kedvező domborzati viszonyokkal, értelemszerűen rengeteg napsütéssel. A világ tíz legnagyobb naperőműve mind sivatagban, vagy ahhoz hasonlóan száraz vidékeken üzemel. A Szahara 20 %-os beépítése 0,16, 50 %-os beépítése pedig 0,39 fokkal növelné a Föld átlaghőmérsékletét.

Bécs napelemben is rekorder

2021. január 23.

Hírek

Sosem volt még ennyi napelem Bécsben. Az osztrák energiaszolgáltató, a Wien Energie 2020-ban 26 megawattnyi új napelemet telepített, ami éves rekordot jelent. A 260 napelemrendszer összteljesítménye már 60 megawatt, ami 25.000 háztartást képes ellátni árammal. A cél a teljesítmény megtízszerezése 2030-ig környezetbarát napelemparkokkal.

Gazdálkodó napelemparkok az agrársivatagok kiváltására

2020. október 30.

Hírek

Október közepén közös állásfoglalását és javaslatcsomagot adott ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a mezőgazdasági területek élővilágának megőrzéséért, valamint az európai és hazai agrártámogatások rendszerének újragondolásáért.

Klímavédelemből is jól teljesítünk – Szijjártó szerint

2020. október 10.

Hírek

Október 7-én adta át Szijjártó Péter Győrben a 4 milliárdból megépült – Európa legnagyobb tetőn kialakított – napelemparkját. Az átadón a külügyminiszter arról beszélt, Magyarország milyen jól teljesít környezetvédelmi szempontokból, hiszen idén április első hétvégéjén a teljes magyar energiatermelés 27,3%-át adta a napenergia. Szijjártó szerint még sohasem álltunk ilyen jól. Viszont a tények mást mutatnak.

Hó és szélviharban is termelnek áramot az Alpok tetején

2020. január 7.

Hírek

A világ egyik legmagasabb tengerszint feletti vízfelszínére telepített napelemes erőműve még télen is akár 30%-kal képes növelni az egyenáramú (DC) áramtermelés hatásfokát. Az 1810 méter tengerszint feletti magasságban fekvő svájci mesterséges tó, a Lac des Toules felületére tervezett naperőmű a évente több mint 800 000 kWh villamos energiát állít elő, ami 220 otthon áramellátását biztosítja… Tovább »

Mészáros Lőrinc naperőművét megvette az állam

2018. december 20.

Hírek

A Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt. közvetett tulajdonában lévő Mátrai Erőmű Zrt. (MERT) eladta eladta 16 megawattos visontai naperőművét, és egy ahhoz kapcsolódó bükkábrányi rekultivált bányaterületét az államnak. Előbb az MVM egyik leányvállalatához, utóbbi a Nemzeti Földalapkezelőhöz került.