Hirdetés

Ismét rekordot döntött a magyarországi ipari méretű naperőművek termelése. Február 21-én kedden dél körül nagyjából 15 percen át 2030,5 MW volt az 50 kW feletti napelemparkok termelése, ami magasabb, mint a Paksi Atomerőmű 2026,6 MW-os kapacitása, elektromos összteljesítménye. Ebben a lakóházakra felszerelt napelemek által megtermelt energia nincs benne.


Az ezt megelőző napenergia-termelési csúcsot mindössze néhány nappal korábban, 2023. február 10-én regisztrálták. Ekkor 1953 MW-os volt a termelés, a február 21-i rekord 77 megawattal múlta felül a korábbi csúcsot. A rekordban az is szerepet játszik, hogy a Paksi Atomerőmű II. számú blokkján egyébként február 16. óta Tervszerű Megelőző Karbantartást (TMK) végeznek, így a kiadható maximális teljesítmény 1500 MW nagyságrendű– írta a Portfolio.

A következő hónapokban újabb napenergia-termelési rekordok születhetnek majd, mivel a fotovoltaikus kapacitás tovább bővül, és a Nap égen megtett pályája magasabbra kerül.  Jelentős mérföldkőnek mondható az is, hogy a dél körüli órákban Magyarország importra sem szorult a naperőművek termelésének köszönhetően. Az éves villamosenergia-igénye 25-30 százalékát importból fedező Magyarország ebben az időszakban nettó exportőri pozícióba került, 15 és 355 MW közötti nagyságrendben.

Súly a villamosenergia-felhasználásban

Időjárásfüggő jellege, és a naperőművek ebből fakadó, a hagyományos erőművekéhez képest alacsony kihasználtsága miatt a napenergia részesedése a teljes villamosenergia-felhasználás fedezéséből hosszabb időtávon szintén relatív szerény. 2022 egészében a hazai napelemparkok átlagosan 17,4 százalékos kihasználtsággal üzemeltek (ez szintén rekord), ami messze elmarad a Paksi Atomerőmű megközelítőleg 90 százalékos kihasználtságától, de a hazai szélerőművek 20 százalék feletti éves átlagos kihasználtságánál is kisebb. Ezért, míg a napelempark-kapacitás részaránya a hazai villamosenergia-rendszer beépített teljesítőképességéhez képest már jócskán meghaladja a 20 százalékot, a napenergia súlya a hazai teljes (bruttó) villamosenergia-felhasználásban 2022-ben mindössze 6,73 százalék volt (ami egyébként szintén rekord).

A 2020-as Nemzeti Energia- és Klímatervben (NEKT) a kormány 2030-ra 6500 MW-os fotovoltaikus kapacitás létrehozását tűzte ki célul. Ez a jelenlegi trendek alapján – feltételezve a kapcsolódó hálózati és egyéb kihívások észszerű időtávon való rendeződését is – évekkel korábban, már a 2020-as évek közepén teljesülhet. Ugyanakkor a Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervében a kormány már azt rögzítette, hogy 2024 harmadik negyedévéig legalább 8000 MW-ra, 2026 második negyedévéig pedig legalább 10 000 MW-ra kell bővülnie az összesített hazai nap- és szélerőmű-kapacitásnak. Ennek nagysága jelenleg mintegy 4300 MW, melyből a naperőművek összesen közel 4000 MW-ot tesznek ki, a szélerőművek beépített teljesítőképessége pedig 323 MW-ot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás